Češi jsou zoufalí: Ekonomická situace? Katastrofa, říkají v průzkumu

V rámci svého říjnového šetření CVVM položilo všem respondentům dvě otázky týkající se hodnocení současné ekonomické situace v České republice a hodnocení životní úrovně jejich domácností.

660
reklama

Z výsledku šetření vyplynulo, že necelá dvoutřetinová většina (64 %) české veřejnosti hodnotí současnou ekonomickou situaci v zemi negativně, přičemž 19 % ji označilo za „velmi špatnou" a 45 % za „špatnou". 

Naopak příznivé hodnocení se vyskytlo u 7 % dotázaných, kteří ji charakterizovali jako „dobrou", zatímco odpověď „velmi dobrá" se v šetření nevyskytla vůbec. O málo více než čtvrtina (28 %) lidí pak považuje současnou ekonomickou situaci v ČR za „ani dobrou, ani špatnou". Zbývající 1 % oslovených se k tomuto dotazu nedokázalo vyjádřit a zvolilo odpověď „nevím".

Podrobnější analýza ukázala, že optimismus v hodnocení současné ekonomické situace narůstá se subjektivně hodnocenou životní úrovní, i když i dotázaní s dobrou životní úrovní hodnotí ekonomickou situaci poměrně kriticky. Z hlediska věku je hodnocení ekonomické situace poněkud příznivější u dotázaných do 30 let, naopak kritičtější je u lidí od 60 let výše.

Relativně optimističtěji se o ekonomické situaci vyjadřují studenti, podnikatelé se zaměstnanci, obyvatelé Čech a z hlediska politické orientace ti, kdo se hlásí k pravici či k pravému středu, především pak stoupenci TOP 09 ci ODS, a rovněž lidé důvěřující vládě. Naopak kritičtějšími jsou v tomto ohledu důchodci, nezaměstnaní, obyvatelé Moravy, respondenti hlásící se k levici a voliči ČSSD.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky