Češi rádi nakupují u benzinek. Která značka je na špici?

Za účelem čerpání pohonných hmot, za účelem nákupu občerstvení, doplňků pro motoristy nebo kvůli využití jiných doplňkových služeb navštívilo v předchozích 3 měsících nějakou čerpací stanici 6 z 10 obyvatel ČR. Není překvapením, že jsou mezi nimi nejvíce zastoupeny osoby v produktivním věku 30-59 let a častěji muži. V průměru navštíví zákazníci nějakou čerpací stanici 7x za 3 měsíce. Vyplývá to z průzkumu ppm factum.

660
reklama

Nejčastěji využívané značky čerpacích stanic představují ty, které disponují nejrozsáhlejší sítí – Benzina, OMV a Shell. Relativně vysokou návštěvnost v porovnání s počtem stanic v ČR mají čerpací sítě LukOil a TankONO, jejichž služby využilo v posledním čtvrt roce cca 10% návštěvníků čerpacích stanic.

Naopak EuroOil, který disponuje třetí nejrozsáhlejší sítí, figuruje v celkové návštěvnosti na relativně vzdálenější pozici. Většina klientů čerpacích stanic navštěvuje různé čerpačky. „Věrnost" jedné značce přiznává pouze třetina klientů čerpacích stanic.

Návštěvníky čerpacích stanic v ČR lze dle frekvence návštěv a využívání jednotlivých služeb rozdělit do následujících 5 skupin:

1. Heavy řidiči a uživatelé služeb
Patří sem lidé, kteří navštěvují čerpací stanice nejčastěji. Všechny služby čerpacích stanic, jako jsou tankování, nákup občerstvení, tisku, využití sociálního zařízení apod., využívají nadprůměrně.

2. Řidiči, co pravidelně řídí a věnují se péči o vlastní auto
Také tito lidé navštěvují čerpací stanice nadprůměrně. Kromě doplnění pohonných hmot se na čerpacích stanicích věnují údržbě svých aut, tj. kontrolují stav tlaku v pneumatikách, využívají myčku, vysavač apod.

3. Méně častí a lépe situovaní řidiči
Lidé z této skupiny navštěvují čerpací stanice průměrně. Na čerpacích stanicích tankují a využívají sociální zařízení.

4. Ti, kdo pouze tankují a řídí málo
Do této skupiny patří lidé, kteří k čerpacím stanicím jezdí pouze pro pohonné hmoty, ostatní služby nabízené na čerpacích stanicích prakticky nevyužívají.

5. Neřidiči a spolujezdci
Mezi zástupce této skupiny uživatelů čerpacích stanic patří především ženy, které na čerpacích stanicích nakupují občerstvení, potraviny nebo tisk.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky