Co vám přinese Ježíšek? Čtěte, jaké dárky nejčastěji kupují Češi

S nakupováním vánočních dárků si příliš neláme hlavu stále více Čechů, zatímco ještě vloni vyřešilo Vánoce formou finančního daru, případně dárkovým poukazem, jen 32 procent obyvatel, letos se k tomuto kroku chystá téměř každý druhý Čech.

660
reklama

Naopak o poznání častěji se pro klasické dárky rozhodují dotazovaní ze Slovenska (79 %), Polska (89 %) či Bulharska (87 %). Průzkum také ukázal, že pokud už se přeci jen rozhodneme pro tradiční nakupování dárků, volíme nejčastěji hračky, knihy a elektroniku.

Zhruba polovina Čechů přitom tvrdí, že dárky obstarává v průběhu celého roku, další třetina lidí nechává nakupování až na poslední chvíli, přičemž přímo na Štědrý den vyráží do obchodů každý čtrnáctý Čech.

„Rok od roku se u nás také zvyšuje podíl dárků koupených přes internet. Přes e-shopy pořídí nějaký ten dárek více než polovina Čechů a zajímavé je, že online nákupy začínají být běžné i pro starší generaci nad šedesát let," říká marketingový ředitel společnosti Profi Credit Ondřej Šmakal.

Pokud bychom se na Vánoce podívali z pohledu financí, většina lidí za ně plánuje utratit zhruba stejně jako vloni. Útrata by tak u tří čtvrtin Čechů neměla přesáhnout pět tisíc korun. Zároveň 16 procent dotazovaných uvedlo, že si na vánoční nakupování budou muset vzít nějakou půjčku.

Témata: vánoce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky