Pozor na Vánoce, půjčky lákají. Jak vypadá typický dlužník?

Češi se i nadále zadlužují jako na běžícím páse. S příchodem Vánoc se navíc banky a úvěrové společnosti mohou těšit na další nápor klientů, kteří si chtějí udělat hezčí Štědrý večer, než na kolik se zrovna cítí jejich peněženka. Nabízíme proto nejen náhled na profil klasického dlužníka, ale také jejich srovnání podle krajů a rady, jak se z dluhů dostat.

660
reklama

Statistiky společnosti KRUK, která spravuje pohledávky nejen bank a pojišťoven, ale také telefonních operátorů nebo distributorů energií a dalších služeb, ukazují, že průměrnému dlužníkovi je 35 až 44 let, jedná se o muže z Moravskoslezského kraje a jeho nesplacené dluhy se pohybují kolem 10 až 20 tisíc korun.

Kde je dluhová situace nejhorší a kde nejlepší?

Vítězem pomyslné soutěže o nejméně zadlužené občany vyhrává Plzeňsko, kde připadá na každého obyvatele dluh 46 214 korun. Proti tomu na nešťastném druhém konci žebříčku skončilo Liberecko s dlužnou částkou 62 176 korun na člověka. Celorepublikový průměr přitom činí 54 231 korun.

„Podíváme-li se na zadlužené osoby z pohledu poměru mužů a žen, zjistíme, že jsou to z 55 procent muži. Ženy si také častěji půjčují menší obnosy, které pak zvládají lépe splácet. Navíc, pokud už se dostanou do problémů, jsou také v porovnání s muži ochotnější se domluvit na splátkovém kalendáři a způsobu řešení svých dluhů," říká ke statistice Vítězslav Kus, obchodní ředitel KRUK Česká a Slovenská republika.

Nejmenším průměrným dluhem (40 249 korun) se mohou pochlubit ženy z Liberecka, následují obyvatelky Královéhradeckého a Plzeňského kraje. Nejméně se naopak v tomto ohledu daří ženám v Praze (52 493 korun), z Jihočeského regionu a z Ústecka. U mužů je nejlepší situace na Plzeňsku (47 742 korun), nejhorší na Liberecku (68 903 korun).

Kde žije nejvíce dlužníků v Česku?

Největší počet dlužníků má trvalé bydliště v Moravskoslezském kraji (14,2 procenta), následuje kraj Středočeský (13 procent) a Ústecko (11,2 procenta). Proti tomu nejméně občanů s nesplacenými závazky bychom našli na Karlovarsku (3,96 procenta), Zlínsku (3,94 procenta) a na Vysočině (3,49 procenta).

„Z našich průzkumů je zřejmé, že většina zadlužených osob ze svých dluhů obviňuje jen sama sebe. Uvědomují si, že je to jejich problém a chtějí dluhy splatit – jen občas nevědí jak, protože jim přerostly přes hlavu," říká Vítězslav Nezval s tím, že nejdůležitější je neobracet se zády ke své zodpovědnosti.

Jak správně řešit své dluhy?

Zatímco zmiňované splátkové kalendáře nastupují často až jako poslední záchrana před exekutorem, další možností, jak včas zredukovat své půjčky, je jejich vhodná konsolidace (sloučení). Kdo by o ní měl uvažovat? Tato služba je určena zejména pro lidi s trvalým zdrojem příjmů, kteří doposud neměli problémy se splácením, ale i tak by rádi ušetřili. Zajímat se o tuto možnost by se měl přitom každý, kdo má alespoň jeden z těchto úvěrů – dluh na kreditní kartě (měsíčně se splácí pouze část zůstatku), kontokorent (účet je trvale v minusu), spotřebitelský úvěr, případně hotovostní úvěr.

Riziko konsolidace zůstává v tom, že snížením splátek nebo jejich počtu se cítí klient svobodněji, což ho láká k pořizování si dalších, mnohdy i nepotřebných půjček.

Témata: půjčky | vánoce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky