Supermarkety útočí, vánoční horečka začala. Jak reagují Češi?

Sotva skončilo září, na pulty obchodů se vplížilo vánoční zboží všeho druhu. Jak se k masivním předvánočním kampaním staví Češi? Průzkum ukázal, že nakupování dárků je pro většinu Čechů postupným procesem, při kterém sedm lidí z deseti přiznává, že se nechá ovlivnit akčními nabídkami obchodních řetězců.

660
reklama

Jako zbytečně brzký a stresující start vánoční sezony vnímá začátek října většina dotazovaných. Přestože polovině z nich vánoční zboží v podzimní nabídce supermarketů vyloženě vadí, dalších 39 procent oslovených říká, že pokud už zboží v obchodech je, tak se do nákupů pustí. Téměř každý druhý dotazovaný však s nákupem dárků stále vyčkává a jejich pořizování hodlá řešit až z listopadové výplaty.

Jakým způsobem nakupujeme na Vánoce?

Do velkých jednorázových akcí se Češi příliš nehrnou, variantu jednoho bleskového nákupu, ať už v obchodech, nebo na internetu, totiž volí jen 15 procent z dotazovaných. Pro zbylých 85 procent lidí jsou nákupy pozvolným procesem.

„Lidé skutečně chtějí nakupovat dárky postupně. Nejen proto, že zboží rádi dlouze vybírají a porovnávají, aby byl obdarovaný skutečně spokojený. Samozřejmě jde i finanční hledisko. Zákazníci bedlivě sledují akční letáky a čekají na skutečně výhodné cenové nabídky obchodníků," říká Ondřej Hloupý, projektový manažer portálu AkcniCeny.cz.

Není tajemství, že velkou motivací k nákupu jsou pro Čechy slevy. Ačkoliv ekonomové tvrdí, že cokoliv bez magické nálepky "SLEVA" je prakticky neprodejné, u dárků to tak úplně neplatí. Přesto se k občasnému výběru dárků z letákových nabídek přiznává až 55 procent dotazovaných. Proti tomu naprosto nepřijatelné je zboží ve slevě jako dárek jen pro každého desátého Čecha.

Rozhodujícím faktorem je však vždy až výše slevy. Dotazovaní se shodli, že na to, aby vnímali slevu jako dostatečně zajímavou, musí začínat na dvaceti procentech. Tato odpověď se objevila ve 43 procentech dotazníků, zatímco 31 procent uživatelů portálu požaduje dokonce slevu vyšší než padesátiprocentní.

Kolik utratí Češi za Vánoce?

Do maximální hranice pěti tisíc korun se chce vejít celých 53 procent dotazovaných, 41 procent lidí počítá s vyšší částkou, která ale nepřesáhne 15 tisíc korun. Více než 15 tisíc korun letos hodlá za vánoční dárky vydat jen pět procent lidí.

Průzkum provedl portál AkcniCeny.cz na vzorku cca 2000 uživatelů svých stránek.

Témata: vánoce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky