Pozor, nový trik: Obchodníci poškozují zákazníky při reklamacích

Zjistíte, že se vaše boty rozlepily po běžném chození v záruční lhůtě a chcete je vrátit. Může se pak stát, že obchodník všechna vaše tvrzení smete ze stolu a prohlásí, že reklamaci zamítá, přesto vám je opraví kvůli „udržení dobrých vztahů se zákazníkem“. Tímto způsobem vás ale naopak může velmi poškodit, tvrdí časopis dTest.

660
reklama

Normálně byste totiž mohli mít právo na výměnu zboží nebo na vrácení peněz. Jak se proti nechtěným opravám bránit? „V případě, že prodejce reklamaci zamítá, musí zamítnutí nejen písemně odůvodnit, ale reklamovaný výrobek také vrátit zákazníkovi ve stavu, v jakém jej převzal," říká vedoucí právní poradny časopisu Lukáš Zelený, podle něhož se v poslední době u obchodníků nešvar, kdy reklamaci zamítnou, ale přesto vrátí opravené věci, rozmohl.

Obchodníkům tento systém vyhovuje, řetězením „dobrovolných" oprav se mohou úplně vyhnout své zákonné povinnosti vyřídit reklamaci tím, že vám dají zpět peníze nebo nové zboží. Nejenže tím obchodníci obchází zákony, ale navíc vám svou „dobrovolnou" opravou zlikvidují jediný důkaz, kterým byste oprávněnost reklamace mohli prokázat.

I když budete spokojeni, že máte zboží alespoň opravené, jde jednoznačně o vaše poškození jako zákazníka. „Vyskytne-li se na zakoupené věci vada po dobu záruky, je právem spotřebitele obrátit se na prodejce nebo jím určený servis a žádat vyřízení reklamace," připomíná časopis, podle kterého při sepsání reklamaci určuje zákazník způsob, jakým se vada odstraní.

Většinou jde sice o opravu, ale pokud se naleznou neodstranitelné, opakované nebo vícečetné závady, pak máte nárok na slevu z ceny nebo odstoupení od smlouvy a vrácení peněz.

Pokud vám obchodník opraví přístroj, i když reklamaci zamítl, obešel zákon, čímž jsou ale jeho úkony podle občanského zákoníku neplatné. „K zamítnutí reklamace, pokud bylo současně zboží opraveno, by neměl přihlížet spotřebitel, ani soudy v případě vymáhání nároků z odpovědnosti prodejce za vady zboží," dodává Zelený.

Jak uvádí časopis, zákazník musí v takovém případě prokázat existenci vady při uplatnění reklamace, ale pokud ji sám obchodník odstranil, tak skutečně existovala.

Druhou možností je obrátit se o pomoc na Českou obchodní inspekci, která by obchodníky mohla postihnout ve správním řízení.

Témata: reklamace

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky