Zmizí na vesnici pošty? Něco se chystá, úřady mlčí

Kolik poboček bude muset Česká pošta udržet, zatím není jasné. Pošta by měla zůstat v každé obci, která má nad 2500 obyvatel, nebo tam, kde je matriční úřad, stavební úřad nebo základní škola. Dojezdová vzdálenost musí být do 10 km. Počet pošt by se i tak mohl snížit zhruba o třetinu, ze současných 3 403 na 2 100 poboček.

660
reklama

I když od úterý začíná platit novela zákona o poštovních službách, podle které by měla minimální počet poboček určovat vláda na základě návrhu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), návrh se zatím ani nedostal do připomínkového řízení.

„Český telekomunikační úřad zatím vládě nepředložil návrh nařízení, kterým je stanoven minimální počet provozoven. Tento návrh není ani v připomínkovém řízení. Než bude v podobě, kdy by mohl být do tohoto připomínkového řízení připuštěn, ČTÚ se nebude vyjadřovat k jeho obsahu," řekl Mediafaxu mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Samozřejmě, že pošta nemusí jít až na hranici těchto čísel. Zákon, podle kterého měla vláda určit minimální počet poboček, ale měl být jakousi pojistkou, kdyby se pošta k hromadnému rušení odhodlala. Ta ale zatím neexistuje.

„Není to zásadní problém, kritéria jsou daná vyhláškou," vysvětlil Mediafaxu exposlanec Jan Husák (TOP 09), který „malou novelu" poštovního zákona ve sněmovně prosazoval. Podle svých slov chtěl dohlédnout i na realizaci vyhlášky, která by minimální počet poboček jasně definovala. Po rozpuštění Poslanecké sněmovny ale již nemůže nijak oficiálně do státních věcí zasahovat. Podle jeho informací ale k masivnímu zániku poboček nedochází.

Pošta se toho, že by vláda nerozhodla, nebojí.„Jisté je, že až vláda rozhodne, pošta se přizpůsobí. Vládě konkrétní číslo doporučovat opravdu nebudeme. Je to věcí ČTÚ a je dostatek evropských vzorů, kterými se může regulátor inspirovat," napsal Mediafaxu mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Témata: pošta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky