Se svými úsporami jsou nejvíce spokojeni lidé narození ve znamení Býka

Jste tvrdohlavý a netrpělivý Beran, nebo rozvážná a citlivá Váha? ING Bank se v rámci projektu Svět spoření podívala na to, zda mají povahové rysy lidí narozených v různých znameních zvěrokruhu vliv na jejich spořicí chování a spokojenost s financemi.

660
reklama

Podle průzkumu patří k nejspokojenějším se svými úsporami Býci a Vodnáři, na opačné straně žebříčku stojí Kozorozi a Střelci. Na vlastní úsudek při finančním rozhodování nejčastěji spoléhají lidé narození ve znamení Ryb. Naopak nejméně si v otázkách financí věří Střelci, kteří si raději nechají poradit od odborníků.

„Podívat se na finance a na to, jak s nimi nakládáme, z astrologického pohledu se může zdát úsměvné. Je ale pravdou, že určité osobnostní rysy předurčují k určitému chování. Ať už patříte mezi ty, kteří na znamení zvěrokruhu věří, nebo ne, jistě mi dáte zapravdu, že sebevědomý a rázný typ osobnosti bude o svých financích rozhodovat jinak než nesmělý introvert nebo bohém ‚s hlavou v oblacích‘,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank v ČR, a dodává: „Pokud si dokážeme uvědomit slabé stránky, které pramení z podstaty naší osobnosti, můžeme s nimi pracovat a vyhnout se nepříjemnostem do budoucna. Například ti, kdo mají slabou vůli, nedokážou odolat výhodným cenovým nabídkám a na konci měsíce mají problém s rozpočtem, by si měli vytvořit spořicí disciplínu a odkládat nějaké peníze stranou hned, jakmile jim přijde výplata na účet. Důležité je také, aby měli o svých výdajích přehled. Jen tak se dostanou ze začarovaného kruhu života ‚od výplaty k výplatě‘.“

Spokojenost se svými úsporami deklaruje pětina osob narozených ve znamení Býka a Vodnáře. Naopak mezi Kozorohy je se stavem své finanční rezervy spokojen jen jeden z deseti. Je to důsledek zodpovědného přístupu k financím, kdy více než ¾ Kozorohů dělá alespoň jednou ročně revizi domácího rozpočtu. K nejméně zodpovědným pak patří Blíženci. Jen 58 % z nich se alespoň jednou za rok detailněji podívá na své finance. Nakládání s penězi určitě souvisí i s finanční sebedůvěrou. Tou nejvíce vládnou osoby narozené ve znamení Ryb a Štíra. Na svůj vlastní úsudek při finančním rozhodování spoléhá 70 % z nich. Na druhou stranu Střelci si v oblasti financí věří nejméně a nechají si raději poradit od těch, kteří tomu lépe rozumí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky