Nehoráznost. Jak hospodaří ŘSD? Rozdává miliony kamarádům

Zbytečné právní služby, za které se zaplatily stamiliony korun, využívání služebních aut k soukromým účelům, přihrávání zakázek za desítky milionů korun a pronájmy pozemků pro čerpací stanice „kamarádíčkům“ takové praktiky byly na denním pořádku ve firmě Ředitelství silnic a dálnic ČR. Nejvyšší kontrolní úřad prověřil hospodaření firmy v letech 2010 až březen 2013 a kontroloři se nestačili divit.

660
reklama

Zjistili, že v uvedeném období raketově vzrostly výdaje za právní služby. Mezi lety 2010 a 2011 se zvýšily z 81 na téměř 132 milionů korun za rok, tedy o 62 procent. V roce 2012 pak vzrostly o dalších devět procent na téměř 144 milionů korun. Celkem tak Generální ředitelství ŘSD zaplatilo za právní služby za tři roky 357 milionů korun.

Dodané služby ovšem naprosto neodpovídaly obsahu uzavřených smluv a kontroloři se jen divili, co nalezli. Právní poradce tak za sazbu 3500 korun na hodinu například vytvářel obrázek ke směrnici (7 000 korun), graf ke směrnici (1 750 korun) nebo stěhoval archiv o dvě patra výš (29 750 korun). U tří prováděcích smluv generální ředitelství kontrolorům nedoložilo, jaké služby byly na jejich základě poskytnuty.

Ředitelství silnic a dálnic kromě toho umožnilo zaměstnancům využívat služební auta pro osobní účely, aniž by za to platili odpovídající nájemné. U generálního ředitelství se to týkalo 22 vozidel a u kontrolovaných závodů a správ 31 aut. Řidiči těchto vozů přitom vykázali, že průměrně čtvrtinu až třetinu kilometrů najeli právě za soukromými účely. U některých aut to bylo ale až 85 procent najetých kilometrů.

Při kontrole nákladů na běžný provoz inspektoři zjistili, že výdaje jednotlivých pracovišť se výrazně liší. Například roční náklady na opravy a údržbu jednoho auta byly u Správy Plzeň 13 tisíc korun, zatímco u Závodu Praha dosáhly téměř 25 tisíc korun. A to přesto, že šlo o srovnatelně staré vozy a ty u Správy Plzeň navíc ročně najely o čtvrtinu kilometrů víc. Za materiál pro výpočetní techniku zase Správa Jihlava zaplatila v kontrolovaných letech průměrně osm tisíc korun na jednoho zaměstnance za rok. U Závodu Praha to byly jen tři tisíce korun.

Kontroloři zjistili velké rozdíly i v cenách za roční nájem pozemků k provozování čerpacích stanic. Například pozemek v Rokycanech začalo Generální ředitelství ŘSD v roce 1994 pronajímat za 113 korun za jeden m2 ročně. Cenu pak ředitelství několikrát smluvně upravilo a v době kontroly byla 37 korun za m2 ročně – tedy o 67 procent nižší než v roce 1994.

Témata: dálnice

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky