Dostali jste padáka? Pozor na obrovskou chybu

Jednou z nejvíce nepříjemných situací, do které se může člověk dostat, je ztráta zaměstnání. Jak se v takovém okamžiku chovat? Zásadní je nepodléhat panice a okamžitě začít shánět práci novou. Již samotné hledání totiž zabere mnoho času, což nejen zastoupí ztracenou pracovní náplň, ale také to dodá všedním dnům strukturu a organizaci.

660
reklama

Největší chybou lidí, kteří ztratí zaměstnání, je propadání apatii. „Samozřejmě, není jednoduché v sobě najít sílu a začít znovu. Jestliže ale uděláme první krok, tedy sestavíme konstruktivní plán hledání, samo o sobě nám to dodá energii a sílu se z nepříjemné situace dostat," říká Jiří Halbrštát, marketingový manažer ManpowerGroup.

Ideálním postupem je proto nařídit si budík na běžnou dobu, v kterou byl člověk zvyklý vstávat do práce a po probuzení absolvovat klasickou ranní rutinu v podobě oblékání, snídaně a hygieny. „Zdá se to jako malichernost, ale navnadí to naše uvažování na pracovní proces," upozorňuje Jiří Halbrštát.

Hned první den je dále nutné sepsat si na kus papíru jednotlivé kroky, které je třeba při cestě za novou prací okamžitě podniknout.

Co v takovém seznamu nesmí chybět?

1) Dořešit papírování ohledně odchodu ze starého zaměstnání.
2) Zrekapitulovat si své finanční možnosti a rezervy.
3) Zaregistrovat se na úřadu práce.
4) Ujasnit si, jaký typ práce budu vlastně hledat.
5) Sepsat svůj životopis.

„Pomoc pracovního úřadu při hledání práce bychom neměli zavrhovat, ale zároveň se na něj nesmíme plně spoléhat," říká Halbrštát. Dodává, že každý člověk musí aktivně hledat nové zaměstnání sám. K tomu mohou pomoci nejen pracovní portály na internetu, ale také pracovní agentury. Ty mají totiž dobrý přehled o tom, co se děje uvnitř společností, pro které zprostředkovávají nábory pracovníků.

Zapomínat však nesmíme ani na oslovení svých přátel a známých. Právě jejich prostřednictvím je totiž podle některých průzkumů obsazováno až sedm volných pracovních míst z deseti. Užitečným pomocníkem mohou však být i sociální sítě, které umožňují oslovit široký okruh lidí.

Další fází je přímé odpovídání na inzeráty, nabídky a pohovory v konkrétních firmách.

„Nalezením vhodných inzerátů příprava nekončí. Přihlásíme-li se na nějaký pohovor, měli bychom si prostudovat alespoň internetové stránky firmy. Případně si připravit dotazy, které nás při tom napadly," vysvětluje Halbrštát.

Jakkoliv se dá takovýto postup považovat za samozřejmý, není ani zdaleka pravidlem. Mnoho lidí následně chodí na pohovory, aniž by vědělo kam. Je to přitom právě nepřipravenost, která je podle Jiřího Halbrštáta z ManpowerGroup jedním z nejčastějších nešvarů uchazečů o zaměstnání.

Témata: práce | zaměstnanci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky