Další tisíce lidí bez práce? Po OKD bude propouštět ztrátová ČD Cargo

O masivním propouštění se nemluví pouze v souvislosti s OKD. O svoji práci se teď bojí třeba tisíce lidí ve firmě ČD Cargo! Ta je dceřinou společností Českých drah, takže ji v podstatě vlastní stát. Jenže Cargo je v ohromné ztrátě a nový management musí najít způsob, jak ušetřit. Vyjádřeno číslem: až 1600 platů.

660
reklama

Loni skončilo Cargo ve dvoumiliardové ztrátě. Ubylo práce, menší firmy dávají přednost přepravě zboží po silnici. Mluví se o masivním propouštění stovek zaměstnanců. "To je jen otázka chvilky, abychom museli rozesílat dopisy, že zaměstnanec bude končit pracovní poměr," říká Radek Nekola, místopředseda Odborového svazu železničářů.

Nálada v ČD Cargu je na bodu mrazu. Nikdo totiž není v tuto chvíli schopen říci, kolik lidí bude muset odejít. "Optimistická" varianta je 600 zaměstnanců, ta nejčernější počítá se 2500 zaměstnanci. "K propouštění na ČD Cargu bohužel dojde. Nicméně celkový počet míst, která budou zrušena, vzejde až z restrukturalizačního plánu," upřesnil mluvčí Skupiny ČD Radek Joklík.

Přitom stát může národnímu nákladnímu dopravci pomoci. Bývalí ministři dopravy sice slibovali, u slibů ale pokaždé zůstalo. "Pokud bude mít zákazníky, je vždy několik cest, jak mu pomoci. Ale udržovat při životě mrtvolu určitě nemá smysl," myslí si ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák.

V ČD Cargu se o propouštění zatím jen mluví. V Roudnici nad Labem už 1600 lidí o práci přišlo. Firma Johnson Controls má svoji tamní pobočku na výrobu autopotahů uzavřít do roka. Důvod? Pokles zakázek.

Pro Ústecký kraj bude mít toto propouštění podobný dopad jako pro Ostravsko likvidace dolu Paskov. Žádná masivní jednání ale kvůli tomu nevedla vláda, ani prezident Miloš Zeman.

Zaměstnance Johnson Controls už před ztrátou práce asi nic nezachrání. V ČD Cargu ještě nějakou šanci mají, protože odboráři dnes jednali s ministrem dopravy. Zásadní restrukturalizační plán má být hotov do 14 dnů.

Témata: české dráhy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky