Sleva v autobazaru: Může jít o zákeřný trik, zjistil dTest

Pokud si budete chtít koupit ojetý vůz a uvidíte velký nápis o slevě, zbystřete. Autobazary, mezi nimi například AAA Auto, používají trik, díky kterému zaplatíte více než před slevou, informuje časopis dTest.

660
reklama

Jak to funguje? Inzerát vás může nalákat na financování formou úvěru, kdy byste měli dostat například slevu 60 tisíc korun. „Háček je v úvěrové smlouvě. Pokud totiž chce kupující využít nabízené slevy, zaplatí za uzavření úvěrové smlouvy tak vysoký poplatek, že je výsledná cena stejná jako před slevou, často i vyšší," říká právní poradce Miloš Borovička z dTestu, podle kterého volali do časopisu lidé, po kterých následně chtěla firma za uzavření smlouvy i 80 tisíc korun.

Zákazník tak žádnou slevu nedostane, protože se splácená částka zvedne i o poplatek. „Takové jednání považujeme pro rozpor s dobrými mravy za nepřípustné a vyzvali jsme proto úvěrové společnosti Essox a s Autoleasing, u kterých registrujeme nejvíce stížností, aby se protiprávního jednání zdržely," doplňuje Miloš Borovička, podle kterého jinak zváží časopis podání žaloby.

A co je ještě horší, poplatek lidem znepříjemní i výhodu předčasného splacení, protože ho společnosti nevrací ani ve chvíli, kdy zvládnete dodat peníze do měsíce. „Přitom zákon o spotřebitelském úvěru poplatky za předčasné splacení významně omezil," uzavírá poradce Borovička.

„Společnost Essox ale hrozící žaloba příliš netíží, její zástupkyně dTestu sdělila, že se problému bude věnovat po dovolené," informoval dTest, kterému můžete napsat, pokud jste podobný podfuk zažili.

Témata: autobazar

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky