Unikátní srovnání: Výdaje na školáka před revolucí a dnes. Opravdu bylo levně?

Rozpočty rodin školáků jsou v těchto dnech napnuté. Většina rodičů totiž svým dětem kupuje školní pomůcky, potřeby nebo třeba i učebnice. V součtu se tak jedná až o tisíce korun. Podívejte se na srovnání cen školních potřeb a pomůcek před Sametovou revolucí a nyní.

660
reklama

Mnoho lidí zoufá, že za "komunistů" jsme se měli lépe, protože prý vše bylo levnější. Ale opravdu? Už několik srovnání ukázalo, že při přepočtu na současné příjmy, je to u většiny položek právě opačně. A jak si ve srovnání stojí školní pomůcky a potřeby?

Pokud přepočteme předrevoluční ceny na současné příjmy, tak jsou překvapivě prakticky stále stejné. Například aktovka v roce 1989 rodiče vyšla na 150 Kčs. Dnes stojí 1200 korun. Ale pokud přepočteme její cenu vzhledem k současným průměrným příjmům, tak nám vyjde, že nyní by aktovka z roku 1989 stála 1139 korun, tedy víceméně stejně. Dnes by si ovšem tašku, kterou rodiče nových školáků nosili, do školy nikdo nevzal.

A podobně tomu je i u dalších položek, vybavený penál stál v roce 30 Kčs (v přepočtu 228 Kč), nyní stojí okolo 250 korun. Plnicí pero stálo před revolucí 7 Kčs (v přepočtu 53 Kč), nyní stojí mezi 40 až 50 korunami. Velký sešit byl dokonce dražší, stál 3 Kčs (v přepočtu 23 Kč), dnes se dá sehnat do dvacky.

Podobně tomu je i například u obědů ve školní jídelně. Předrevoluční cena 4 Kčs sice vypadá pěkně, v přepočtu bychom ale dnes platili 29 Kč a skutečná průměrná cena školního obědu je nyní 24 Kč. Na stejné výši zůstávají i příspěvky SRPŠ. V roce 1989 rodiče museli zaplatit 100 Kčs (dnes by to bylo 759 Kč), nyní platí okolo 800 Kč.

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky