Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi v depresi, ekonomika se nezlepší

Češi v depresi, ekonomika se nezlepší

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

V červnu 2013 CVVM zjišťovalo, jak občané hodnotí materiální životní podmínky svých domácností a ekonomickou situaci v zemi. Pod zastřešením instituce CEORG byl výzkum na toto téma v průběhu června a července realizován též v Polsku, Madarsku a na Slovensku.

Ve všech středoevropských zemích zapojených do výzkumu respondenti hodnotí současnou ekonomickou situaci častěji negativně než pozitivně. V případě Polska, kde hodnocení dopadlo relativně nejlépe, podíl nepříznivého hodnocení dosahoval necelé poloviny (47 %), přicemž asi sedmina (14 %) Poláků hodnotila ekonomickou situaci ve své zemi naopak příznive.

Na druhé místo po výrazném zlepšení oproti počátku roku se tentokrát posunulo Maďarsko, jehož ekonomickou situaci pozitivně hodnotí 6 % obyvatel a negativně nadpoloviční většina (55 %).

Hodnocení obyvatel Slovenska a ČR je pak velmi podobné, když podíl příznivého hodnocení byl srovnatelný s Maďarskem, ale podíl nepříznivého hodnocení dosahoval úrovně dvou třetin (66 %).

Kromě Maďarska se od počátku roku zlepšilo hodnocení ekonomické situace na Slovensku, naopak v případe Polska došlo k určitému zhoršení.

Ekonomika se nezlepší, tvrdí Češi

Pokud jde o vyhlídky do budoucnosti, pak agentura CVVM zjistila, že také zde ve všech zemích převažují negativní očekávání nad pozitivními, ovšem relativně nejoptimističtějšími jsou v tomto ohledu Maďaři, mezi kterými méně než třetinový (29 %) podíl očekávajících zhoršení jen mírně převýšil téměř čtvrtinový (23 %) podíl těch, kdo očekávají opačný posun situace, přičemž však stále ještě relativně největší část (44 %) Maďarů neočekává změnu.

Na druhém místě se z hlediska očekávání budoucího vývoje ekonomické situace umístili Poláci, mezi nimiž 12 % čeká zlepšení, o málo více než čtvrtina (27 %) počítá se zhoršením situace a polovina (52 %) nečeká žádnou změnu.

Za Poláky skončili Slováci, z nichž o málo více než desetina (13 %) čeká zlepšení ekonomické situace při dvoupětinovém (39 %) podílu těch, kdo předpokládají opačný trend vývoje, a s dvěma pětinami (42 %) lidí, kteří si myslí, že se situace v nejbližším období nezmění.

Zdaleka nejméně příznivá očekávání i v polovině letošního roku pak vyjadřovali naši občané, mezi nimiž jen 6 % si myslí, že by se v následujícím období mohla situace zlepšit, zatímco zhoršení předpokládá nadpoloviční většina (55 %) z nich, informuje server soc.cas.cz.

Témata:  životní úroveň

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.