Mléko je nejdražší za posledních pět let, bude hůř

Cena mléka v obchodech dosáhla podle červencových statistik 18,24 koruny za litr, chovatelé očekávají kvůli povodním a vysoké poptávce další nárůst cen. Sami ale chtějí cenu pro mlékárny navýšit ze současných 8,36 koruny na více než 9 korun, protože prodávají pod náklady.

660
reklama

„Rozevírají se nůžky mezi farmářskou cenu a spotřebitelskou cenou," řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Významným způsobem se na růstu podílí i stát, který uvalil od letošního roku na potraviny o jeden procentní bod vyšší daň z přidané hodnoty, která nyní dosahuje patnácti procent.

Od roku 2008, kdy si stát bral z každého litru mléka 1,4 koruny, si nyní účtuje již 2,27 koruny jenom na DPH.

Ještě v lednu se prodávalo mléko v českých obchodech za 17,34 koruny za litr, nyní již vyskočilo na zmíněných 18,24 koruny. Naposledy takových cen dosahovalo v lednu roku 2008 (kdy se v obchodech prodávalo za 18,45 koruny, ale výkupní cena od zemědělců činila více než 10 korun, na rozdíl od současných 8,36 koruny za litr).

Cenu ale také ovlivňují řetězce, které mají v letošním roce více než 23procentní marži. Před pěti lety tvořilo jejich navýšení ceny více než 26procent konečné sumy.

„Hrubá marže obchodníků je nehorázně vysoká," tvrdí o českých řetězcích Pavel Lhoták ze společnosti Viamilk.

Ceny se v České republice ještě nejspíše zvýší, protože letošní úrodu krmiv pro krávy, zvláště jetele, postihly povodně, ale také velká vedra. Produkce mléka tak meziročně může klesnout až o 15 procent, protože méně kvalitní krmiva mají vliv i na kvalitu mléka. Kde se zastaví cena, nechtěli chovatelé odhadovat.

S cenami mléka souvisí i ceny másla, které nyní stojí v obchodech přes 155,5 koruny za kilogram, přitom v letošním lednu bylo o více než devět korun levnější.

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky