Šmejdy z predváděček porážíme, ti na telefonu zůstali. Čtěte, jak okrádají

V posledních měsících pokročil v České republice boj proti takzvaným šmejdům z předváděček o velký kus vpřed. Česká obchodní inspekce udělila pokuty za miliony korun, lidé vyhrávají žaloby a jeden z největších šmejdů, společnost Beck, padl. Stále se však můžeme setkat se šmejdy na telefonu.

660
reklama

Od letošního února sice platí zákaz nabízení spotřebitelských úvěrů prostřednictvím zpoplatněné linky, stále ale existují společnosti plné podvodníků, pro které jakoby zákaz neplatil. Buďme konkrétní. Firma Maghera Royal na zákony nehledí a stále účtuje lidem tisíce korun za jeden hovor. Pokutě až do výše 20 milionů korun, která jí hrozí, se zřejmě jen směje.

Jak celý podvod funguje?

„Zájemci o snadno dostupný úvěr se po vytočení běžného telefonního čísla z inzerce v denním tisku dovolají do callcentra, kde se dozví, že na požadovaný úvěr nárok nemají, ale zároveň jim operátor předá kontakt na investora, který jim údajně peníze půjčí," začíná vysvětlovat právník časopisu dTEST Miloš Borovička.

Předané číslo však již patří mezi vysoce zpoplatněné linky začínající volání na ně od částky 95 korun za minutu. Operátoři pak pod různými záminkami udržují volajícího na lince až několik hodin a volajícího opakovaně ujišťují, že jim bude hovorné později vráceno, částky dosahující až několika tisíc korun se nikdy nedočkají.

Jak proti takovým šmejdům postupovat?

Složenky na vysoké částky, které volající musí nejprve uhradit operátorovi, je třeba u podvodné společnosti reklamovat a domáhat se vrácení hovorného, protože službu poskytuje v rozporu se zákonem. Nejlepší obranou je však vyhnout se při žádosti o úvěr jakémukoliv rizikovému telefonnímu číslu, které poznáte podle toho, že začíná trojčíslím 900.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky