Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo si v budoucnu platově polepší? Třeba jste to právě vy

Kdo si v budoucnu platově polepší? Třeba jste to právě vy

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Situace na trhu práce není vůbec růžová, přesto je možné najít obory a výjimky, pro které vleklá krize jakoby neexistovala. Z analýzy společnosti Annonce vyplynulo, že zaměstnavatelé nejčastěji hledají vyučené technické pracovníky s maturitou. Důležitá je však i znalost angličtiny nebo řidičský průkaz.

O pracovníky se středním odborným vzděláním, tedy s maturitou či výučním listem, má v současné době zájem 44 procent inzerentů hledajících zaměstnance. Samotné absolvování střední školy bez rozlišení odbornosti je následně důležité pro dalších 15 procent a složení maturity pro dalších 39 procent zaměstnavatelů. Proti tomu požadavek na vysokoškolský diplom naleznete jen v 16 inzerátech ze 100.

Kdo si v budoucnu výrazně polepší?

„Je to asi pro mnohé překvapivé, ale na pracovním trhu mají podle statistiky nejvíce šancí ti, kteří nejsou takzvaně překvalifikovaní. Nesmí být ale ani vzdělaní nedostatečně. Ideálem je střední cesta. Tedy odborně vyučený člověk s maturitou, nejlépe v nějakém technickém oboru," říká analytik Annonce Petr Langer. A protože takových lidí je nedostatek a poptávka po nich stále roste, lze očekávat, že na těchto pozicích porostou i platy, které zatím příliš vysoké nejsou.

O jaké znalosti mají zaměstnavatelé nejčastěji zájem

Samostatným oddílem požadavků jsou jazyky. Nejčastěji chtějí firmy po uchazečích o práci znalost angličtiny, ta se týká 27 procent všech pracovních nabídek. S velkým odstupem následuje němčina, kterou požaduje sedm procent inzerentů. Na pomyslné bronzové příčce skončila ruština. Její znalost nyní požaduje pouze 1,8 procenta zaměstnavatelů, je však nutné podotknout, že jejich počet stabilně roste.

„Další jazyky jako francouzština, španělština či čínština jsou z hlediska podílu na nabízené pracovní inzerci nepatrné a z velké části je nahrazuje angličtina. I v případě relativně časté němčiny jde spíš o požadavek na druhý jazyk vedle angličtiny, která je tedy pro uchazeče o zaměstnání klíčová," doplňuje Petr Langer.

Dalším častým požadavkem na schopnosti uchazeče o práci je odborná praxe v nabízeném oboru. Požaduje ji téměř každý čtvrtý zaměstnavatel, následuje nutnost řidičského průkazu (24 procent) a schopnost práce na počítači (22 procent).

Témata:  zaměstnanci platy / mzdy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy