Odporný nešvar supermarketů: Špína na pásech u pokladen. Co na to zákon?

Máte velký nákup, vyskládáte ho celý z košíku na pás a čekáte jen, až ho namarkují? Možná by vás mělo zajímat, na co si vaše pečivo, ovoce a zeleninu pokládáte. Pásy u pokladen totiž skrývají nechutnou podívanou.

660
reklama

V České republice se v současnosti řeší hlavně kvalita potravin, ale kvalitní potraviny vám budou k ničemu, pokud je budete po obchodech vozit ve špinavých košících, které hypermarket nechá vyčistit jednou za rok.

To samé platí v případě gumových pásů u pokladen. Zaměstnanci obchodníků totiž vyznávají heslo "Co je mokré, je čisté" a setřou pás jen nahoře. Druhá strana pásu, která zrovna není vidět, nikoho nezajímá, není totiž vidět. Přitom se v části, která není na očích, hromadí bakterie, plísně a veškeré "dobroty", co v jídle mít vůbec nechcete.

A zákony? Nařízení o hygieně potravin ukládá provozovatelům obchodů dodržovat jen obecná ustanovení. To znamená, že si v podstatě každý může určit, jak často bude uklízet. Není totiž nijak nucen a pokud si zrovna zákazníci nestěžují na zapáchající regály, tak proč by měl vyhazovat zbytečné peníze za úklid. Bakterie a mikroby přece nikdo nevidí.

"Stát sice konečně začal řešit kvalitu potravin, ale je potřeba stejné úsilí věnovat i zpřísnění hygienických podmínek. Když někdo prodával v hrozném prostředí dvacet let, tak to asi sám od sebe nezmění," říká předseda Unie malých a středních podniků David Šeich. "Stále jsou tu ale obchody, které nechápou, že čistota a příjemné prostředí jsou hlavně jejich dobrou vizitkou. Pak v honbě za maximálním ziskem prakticky nic nedodržují. Větší státní dohled by proto byl na místě. Na některé nepoctivce zkrátka nic jiného než bič neplatí."

Dezinfekce nákupních vozíků, odstranění zapečených nečistot z pečících plechů v dopékárnách, dezinfekce pokladních boxů a pásů, to jsou neznáme pojmy pro naprostou většinu. V současných zákonech totiž nikde není řečeno, co to přesně je sanitace a hygiena. Nařízení také vůbec nespecifikuje, jak často a jak kvalitně by měl být úklid proveden. Pak je jen logické, že v České republice jde nad rámec svých povinností jen malá část obchodníků.

Kontroly provozoven tak dnes provádí inspekce kvůli špatným zákonům téměř jen na udání. Členové Unie malých a středních podniků proto chtějí na legislativní vakuum dále upozorňovat a vyvolat odbornou diskusi s příslušnými rezorty jak současný stav změnit.

Témata: obchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky