Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konečně změna? Globální ekonomika se prý zlepšuje

Konečně změna? Globální ekonomika se prý zlepšuje

Foto: Home Credit

Stav globální ekonomiky se zlepšuje, domnívá se 47 procent oslovených účetních a finančních manažerů. Jde o nejvyšší míru optimismu za poslední dva roky a stojí za ní celá řada zlepšujících se ekonomických ukazatelů, vyplývá z průzkumu ekonomických podmínek Asociace certifikovaných účetních (ACCA) a Institut manažerských účetních (IMA) mezi 2000 finančními manažery z celého světa. Manažeři ve střední Evropě včetně Česka však podle průzkumu v brzké ekonomické zotavení nevěří.

Globální index důvěry ve druhém čtvrtletí povyrostl – 26 procent respondentů hlásí zvýšenou důvěru ve vyhlídky svých organizací. ACCA i IMA v předchozím čtvrtletí varovaly před neopodstatněným optimismem, nyní však soudí, že vysoká podnikatelská důvěra je v souladu s lepšími fundamentálními ukazateli ve druhém čtvrtletí roku 2013.

Ve druhém čtvrtletí respondenti uváděli, že jejich organizace mají lepší přístup ke kapitálu, což dále svědčí o příznivém ekonomickém vývoji. To bylo zjevné ve všech regionech a na všech velkých trzích ACCA a IMA, s výjimkou kontinentální Číny a Irska. Tento výsledek je výslednicí celé řady vlivů, ACCA a IMA ovšem jako hlavní příčinu určily monetární pobídky v řadě velkých ekonomik.

Emmanouil Schizas, seniorní ekonomický analytik ACCA a redaktor průzkumu GECS, k tomu uvedl: „Nejde o oživení pro každého, ale u nezanedbatelné části světa to vypadá, že k němu skutečně došlo. Pokud tato nová dynamika přetrvá několik čtvrtletí, mohla by získat vlastní setrvačnost zcela nezávisle na monetární politice."

Na druhou stranu se do změn v podnikatelské důvěře promítá i fiskální politika. Respondenti čím dál více očekávají, že celá řada států, které prozatím utrácely hodně - v jejich popředí stojí Čína, Rusko a Spojené státy - v následujících pěti letech svou fiskální politiku přitvrdí. Emmanouil Schizas k tomu dodal: „Tyto tři země samy o sobě představují zhruba 37 procent světového HDP. Přestože tamější respondenti neočekávají, že jejich vlády začnou šetřit, i malé až střední zpomalení ve vládních výdajích bude mít nejspíš významný globální dopad."

Střední Evropa

Situace ve střední Evropě se liší od globálních výsledků výzkumu. Pouze 8 procent zdejších respondentů mezikvartálně uvádí nárůst důvěry v ekonomické zotavení. 71 procent zdejších finančních profesionálů navíc uvádí pesimistickou prognózu dalšího vývoje, což představuje mezikvartální nárůst o 8 procentních bodů.

Finanční manažeři cítí permanentní tlaky v oblasti poptávky a cash flow. Nicméně přiznávají, že například dostupnost růstového kapitálu se pro firmy během uplynulých 18 měsíců velmi zlepšila. Účetní vztahují podmínky vedoucí k poklesu jejich důvěry výhradně k lokálním trhům ve střední Evropě. Uvádí shodně, že globální ekonomické podmínky se naopak jasně zlepšují.

„Ve střední Evropě si na zásadnější nárůst důvěry v ekonomiku evidentně ještě nějakou chvíli počkáme. Je přirozeně těžké odhadnout, kdy přesně se tak stane. Naše ekonomiky se však dosud vyvíjeli v těsném závěsu za západní Evropou. Oživení tedy může být doslova za dveřmi," uvedla Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko.

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy