Děsivá budoucnost Česka: Budou chybět stovky tisíc řemeslníků

Nikdo vám neopraví kapající kohoutek, nepostaví dům a nenajíte se v hospodě! Pokud Česká republika v nejbližší době nezmění způsob základního a středoškolského vzdělávání, bude mít v příštích patnácti letech vážný problém s řemeslnickými profesemi a také s nezaměstnaností. Upozornil na to šéf pobočky rakouské vzdělávací agentury hospodářské komory WIFI Czech Republic Tomáš Zdechovský.

660
reklama

"Situace je opravdu vážná a ministerstvo školství by ji rozhodně nemělo podcenit. V České republice by mohla v příštích letech většina českých firem přijít o kvalifikované zaměstnance. Pokud nebudeme situaci rychle řešit, může řada zaměstnavatelů odejít na východ," uvedl Zdechovský.

Podle výpočtů rakouských expertů, kteří situaci na českém trhu dlouhodobě monitorují, chybí v České republice ročně kvůli demografickému vývoji 10 až 20 tisíc absolventů učňovských oborů. "Teď začíná období, kdy každý rok bude chybět více a více kvalifikované pracovní síly," vysvětluje Zdechovský. Za pár let tak mohou v Česku chybět stovky tisíc řemeslníků.

V Česku chtějí lidé maturitu, i když na ni nemají

V České republice existuje mnoho maturitních oborů, které nemají uplatnění. Jsou to především obory spojené s cestovním ruchem, managementem nebo sociálními službami. Většina uchazečů pak chce dále pokračovat na vysokých školách. Často mají tito studenti na základní škole velmi špatné známky.

Chybí zedníci, svářeči, kuchaři nebo instalatéři

Podle rakouských expertů by situaci velmi pomohlo, pokud by na základních školách vedle výchovných poradců působili také experti, kteří budou pomáhat žákům s výběrem budoucího povolání. "Děti jsou často od rozhodnutí vyučit se odrazováni rodiči. Nicméně, jak prokazují naše dlouholeté výzkumy, řada řemeslníků si vydělává až dvojnásobek platu vysokoškoláka," uzavírá Zdechovský.

V Česku chybí zedníci, svářeči, kuchaři nebo instalatéři. Velký problém začínají mít stavební subdodavatelské firmy už teď. Zedníci už opravdu nejsou. Ukrajinci už nestačí, nahrazují je Bulhaři, případně Mongolci. Přitom kvalifikovaný zedník nebo pokrývač si už nyní dokáže vydělat kolem 60 tisíc korun. Přitom průměrný plat vysokoškoláka se nyní pohybuje mezi 32 až 48 tisíci korunami. U učitelů základních a středních škol jsou mzdy ještě nižší a to od 23 do 30 tisíc korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky