Česko se řítí ke dnu. Lidí bez práce je 551 tisíc a počet roste

Letních prací a brigád ubývá a tak spolu s koncem července vzrostl počet uchazečů o zaměstnání na 551 096 lidí. Podíl nezaměstnaných se zvýšil o 0,2procentního bodu na 7,5 procenta, přičemž počet hlášených volných pracovních míst klesl na 40 175 (-8,8 procenta).

660
reklama

Nejhorší nezaměstnanost je nyní na Mostecku, kde dosahuje úrovně 13,6 procenta, následuje okolí Bruntálu a Ústí nad Labem. Na opačném konci žebříčku se drží Praha, Mladá Boleslav a Pelhřimovsko. Nezaměstnanost klesla pouze ve čtyřech okresech, mezi nimi jednoznačně kraloval Jeseník, kde nyní žádá o práci o čtyři procenta lidí méně než před měsícem. Situace se však mírně zlepšila rovněž na Chebsku, Teplicku a na Bruntálsku.

Pokud se podíváme na srovnání nezaměstnanosti podle pohlaví, vykazují o něco větší míru nezaměstnanosti ženy. Bez práce jich je aktuálně 280 722, což představuje 50,9 procenta ze všech žadatelů registrovaných na úřadech práce.

Podporu v nezaměstnanosti nyní pobírá více než 111 tisíc Čechů, tedy zhruba každý pátý uchazeč o práci.

Na jedno volné místo dnes připadá více než 13 uchazečů o práci, zatímco loni to bylo zhruba 11. „Za tímto průměrem se ovšem skrývá příznivá situace v Praze a naopak výrazně horší stav v ekonomicky slabých regionech, kde se o jedno místo teoreticky uchází až padesát lidí," říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Připomíná, že jakkoliv čísla vypadají nepříznivě, ve srovnání s Evropou si Česko v nezaměstnanosti nevede zdaleka nejhůř. Patříme totiž stále mezi země s nejnižší nezaměstnaností a navíc mezi země, které netrpí extremní nezaměstnaností mladých lidí do 25 let.

„Toto tvrzení však asi jako útěcha pro rozšiřující se řady lidí bez práce nezafunguje. Lépe bude snad už v příštím roce, kdy by se díky oživení ekonomiky mohla začít vytvářet ve větší míře nová pracovní místa a kdy by se již měla obnovit investiční aktivita firem a snad i veřejného sektoru," zakončil ekonom Dufek.

Témata: nezaměstnanost

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky