Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Burzy zažívají černý týden, co se vlastně děje?

Burzy zažívají černý týden, co se vlastně děje?

Foto: Wikipedia

Zmatky na burzách neberou konce a indexy se postupně propadají. Dnešní obchodování vyznívá velmi negativně pro pražskou burzu, která v této chvíli propadává o tři procenta.

Obchody na burzách drhnou, ceny akcií a na ně navázaných indexů padají. Pražská burza si dnes pohoršila o tři procenta, některé tituly nemají daleko ke dvouciferným ztrátám. Čím to?

Kořeny současných problémů můžeme hledat již velmi dlouho před nedávnou finanční krizí, nicméně hlavní roli hraje právě tato recese. Ačkoliv její počátky můžeme hledat zejména u politického rozhodnutí, která nechala a částečně i nutila americké finanční domy rozehrát hazardní hru s bezcennými hypotékami, právě v politické řešení se mnohokrát spoléhalo.

Politické řešení, jehož cena byla nesmírná a znamenalo zadlužení států srovnatelné s vypuknutím nové světové války. Rozsáhlá sanace bankovních ústavů, přímé i nepřímé pomoci firmám a další programy kombinované s uvolňováním peněz do oběhu, to všechno sice pravděpodobně přineslo zmenšení propadu, zároveň ale přeneslo masivní břemeno z firem na státy. Zároveň ale také zabránilo rozsáhlé očistě postižených podniků, kterou slavný americký ekonom českého původu, Josef Schumpeter, nazval kreativní destrukcí.

Státy nyní pociťují tíhu břemene, které si dobrovolně vzaly, v plné tíži. Investoři postupně přestávají věřit kredibilitě jednotlivých zemí počínaje Řeckem, přes Irsko, Portugalsko a v poslední době i Italii a Španělsko, jejichž dluhopisy se ECB rozhodla skupovat, aby tak snížila jejich úrokové míry. Korunu všemu nasadila uměle a naprosto zbytečně vyvolaná dluhové krize v USA následovaná snížením ratingu.

Sílící nedůvěra v politická řešení vhánějí investory k tradičním investičním instrumentům, na které jsou politici svými rozhodnutími krátcí. Exemplárním případem je zlato, jehož cena trhá rekordy. Naopak trpí akcie bank, které často drží problematické státní dluhopisy.

Na druhou stranu, mnoho komentátorů politiků i analytiků volá po snížení vlivu ratingových agentur. Z původně poradních společností se vyvinuly modly, na jejichž úsudku stojí či padá celý trh, rating vytlačuje a nahrazuje vlastní výpočty investorů, podle kterých by měl každý obchodník na burze fungovat. Změna ratingu je dnes ostře sledována jako nikdy předtím a korekce v posledních dnech jsou hlavními impulzy k pádům jednotlivých trhů. Přitom žádný převratný krok se v posledních dnech neudál, zmražená situace v americkém parlamentu je již od posledních voleb, dluhy Itálie či Španělska se hromadí dlouhodobě.

Je příliš brzy na to, abychom mohli tvrdit, že se svět potápí do nové recese. Nakonec, trhy spíše než ekonomická efektivita ovládá stádní chování a pokud někdo vyšle dostatečně silný pozitivní signál, vše se může rozeběhnout zase jiným směrem. A reálná ekonomika? To jsme přece my všichni.

Témata:  burza

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy