Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak dlouho "přežije" vaše rodina, když přijdete o práci?

Jak dlouho

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Aktuální statistiky ukazují, že pokud jde o úspory, jsou na tom české domácnosti stále lépe. Proti prvnímu čtvrtletí letošního roku se totiž finanční rezervy českých rodin zvýšily natolik, že by z nich nyní dokázaly vyjít déle než tři a půl měsíce.

„Pokud by průměrná česká domácnost přišla o své veškeré příjmy, přežila by nyní z úspor o dva týdny déle, než tomu bylo před třemi měsíci. Konkrétně tedy tři měsíce a 19 dní," říká ředitel detailové části ING Bank Libor Vaníček.Podle jeho slov roste rovněž prostor českých domácností pro spoření. Pokud by lidé chtěli, dokázali by ze své výplaty odložit stranou až 29 procent. To je proti předchozímu čtvrtletí o čtyři procentní body více.Dlouhodobé průzkumy ukazují, že Češi málo utrácejí především z obav o svou budoucnost. „Za rok a půl, po který sledujeme spořicí chování Čechů, došlo k nárůstu úspor dokonce o tolik, že dnes jsou lidé schopni ufinancovat chod své domácnosti až o měsíc a půl déle než na začátku sledovaného období," doplnil informace o dlouhodobý vývoj Vaníček.

Vliv vzdělání na výši úspor

Statisticky lidem rostou příjmy spolu s rostoucím vzděláním. Asi nikoho proto nepřekvapí, že Češi s dokončenou střední či vysokou školou mají i vyšší dostupné úspory. Konkrétně by dokázali přežít déle než čtyři měsíce. Proti tomu lidé se základním vzděláním mají úspory v průměru na dva a půl měsíce.

Témata:  nezaměstnanost

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 11:26

Počasí přinese prudké ochlazení. Místy bude sněžit

V noci přejde přes naše území k východu studená fronta. Za ní k nám kolem tlakové níže nad Pobaltím bude proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.