Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Míra inflace v červenci vzrostla meziměsíčně o 0,3 %

Míra inflace v červenci vzrostla meziměsíčně o 0,3 %

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Podle Českého statistického úřadu spotřebitelské ceny vzrostly meziměsíčně v červenci o 0,3 %. Meziročně vzrostl index spotřebitelských cen o 1,7 %. Meziměsíční nárůst cen byl jako již tradičně touto dobou ovlivněn zvýšením sezónních cen dovolených.

K meziměsíčnímu nárůstu cen došlo u piva o 2,3 %, lihovin o 1,3 % a nealkoholických nápojů o 1,7 %. Výrazně se naopak snížily ceny zeleniny o 15,7 %, oděvů o 2,9 % a obuvi o 4,2 %. Na meziroční bázi naopak výrazně vzrostly ceny potravin a bydlení. Domácí obyvatelstvo tak z tohoto důvodu vnímá inflaci na daleko vyšší úrovni, než oficiálně zveřejňuje Český statistický úřad. Míra inflace se drží poměrně stabilně pod hodnotou 2 % na meziroční bázi a toto tempo lze očekávat i po zbytek roku. Výraznější nárůst cen lze předpokládat v příštím roce a to především z důvodu změn v daňové oblasti. Díky plánovanému zvýšení dolní sazby DPH na 14 % je možné očekávat, že se celková inflace dostane k 3 % hranici. Česká národní banka však zaměřuje svoji pozornost na měnověpolitickou inflaci, která abstrahuje od daňových změn. Ta se by se měla pohybovat na úrovni 2% inflačního cíle. Inflační rizika jsou nízká a expanzivní měnová politika centrální banky by mohla pokračovat nejen do konce roku, ale i na začátku roku příštího.

Autor je analytikem společnosti Akcenta

Témata:  inflace

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.