Farmáři zdražují, počasí zdevastovalo úrodu brambor

Kvůli nepříznivému počasí bude letošní úroda brambor v České republice výrazně nižší. Zprvu škodily úrodě deště, následně prudký obrat a tropická sucha. Zemědělci nyní své naděje obracejí k možnému mírně vlhkému počasí, které by mohlo pomoci porostům později zrajících odrůd. Zdražení je však nevyhnutelné.

660
reklama

Farmáři teď za kilogram brambor při prodeji ve velkém dostávají kolem sedmi korun, dvakrát více než před rokem. Ceny by jim zatím klesat neměly.

"Sucho, které doposud panuje, významným způsobem poškozuje porosty. Srážky v minulých dnech to nezvrátily," řekl Králíček. Déšť by ještě mohl pomoci hlavně bramborářům na Vysočině, kteří produkují třetinu českých brambor, protože v tomto kraji se sázejí hlavně později zrající odrůdy. Pokud v nejbližší době pršet nezačne, mohl by být podle odhadu tajemníka letošní hektarový výnos brambor nižší i o desítky procent.

Zhruba 200 hektarů raných brambor v tomto roce navíc v Česku poničily povodně. Méně českých brambor bude i proto, že jich pěstitelé opět nasázeli méně. Podle Českého statistického úřadu letos snížili výměru bramborových polí zhruba o dvě procenta na 23 250 hektarů. Menší úrodu brambor podle Králíčka očekávají bramboráři i v okolních zemích.

Zemědělská společnost v Havlíčkově Borové pěstuje brambory na 168 hektarech, produkuje hlavně sadbu a konzumní brambory. "Myslím, že sklizeň bude velice nízká hlavně u brambor, které byly kvůli počasí sázeny pozdě," řekl Jiří Zvolánek z vedení podniku. Tato firma zatím rozlohu brambor moc nekrátila. Ostatní farmáři od jejich pěstování podle Zvolánka upouštějí proto, že jde o rizikovou plodinu. "Jsou plodiny, které se dají pěstovat jednodušeji," řekl.

Od roku 2000 se výměra bramborových polí v ČR snížila o dvě třetiny. Stálou oblibu mají brambory u zahrádkářů, kteří je pěstují asi na 7000 hektarech záhonů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky