To myslí církev vážně? Pro prázdný klášter chce stovky pozemků

Církevní restituce leží spoustě lidí v žaludku. A nyní mají další důvod, proč nadávat na "nenažranost" církve. Kvůli broumovskému klášteru. Deník Právo totiž píše, že církev chce pro tento klášter navrácení 529 pozemků. A to i přesto, že v klášteře nežije jediný mnich a jediní, kdo dovnitř chodí jsou turisté.

660
reklama

Správce objektu deníku řekl, že pozemky je žádáno prostřednictvím advokátní kanceláře a o vše se stará převor břevnovského kláštera v Praze Prokop Siostrzonek.

Ten tvrdí, že kláštery k sobě patří odedávna a ten broumovský je prázdný především proto, že před druhou světovou válkou v něm přebývali benediktíni z Německa. A ti byli po porážce Třetí říše odsunuti se zbytkem německého obyvatelstva.

Převor také tvrdí, že pak se o osiřelý klášter starali právě převorové z Břevnova. Němečtí benediktíni přitom žádný majetek vracet nechtějí.

Podle Novinek.cz se v broumovském klášteře chystají vytvořit kulturní a vzdělávací centrum, na jehož výstavbu chtějí získat peníze z evropských peněz a měly by na ně plynout i peníze, které získají z restitucí.

Celkově benediktini po celé republice požádali o vracení 910 pozemků. Ti z Břevnova o 209, z Emauz o 54, z Rajhradu o 118 a z Broumova o 529 pozemků.

Pokud se svými žádostmi u Státního pozemkového úřadu, který požadavky církví vyřizuje, uspějí, stanou se benediktini jedním z největších majitelů pozemků na Broumovsku. Získají parcely v samotném Broumově a ve všech vesnicích v broumovském výběžku, jako jsou Jetřichov, Heřmánkovice, Křivnice či Martínkovice.

Témata: církev

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky