Souboj o nejlepšího výrobce aut světa: Kdo vyhrává?

Velkých a celosvětově úspěšných automobilek není málo, jak ale najít tu nejlepší? Zásadním měřítkem může být jistě počet prodaných automobilů, nabízíme proto aktuální čísla. Ta ukázala, že během prvního pololetí letošního roku si udržela světový prim japonská společnost Toyota Motor.

reklama

Souboj automobilek o titul největšího prodejce byl však opět o něco ostřejší. Konkurenčním výrobcům General Motors (GM) a Volkswagen se totiž dařilo zvýšit odbyt, a General Motors tak ve druhém čtvrtletí svého japonského konkurenta mohl předstihnout.

Japonská Toyota zároveň oznámila, že od ledna do června na celém světě prodala 4,91 milionu osobních a nákladních vozů. To představuje pokles o 1,2 procenta proti stejnému období loňského roku.

Stříbrná Generaly Motors se nechala slyšet, že v pololetí prodala 4,85 milionu vozů, což je skoro o čtyři procenta víc než před rokem. Ve Spojených státech jí přitom prodej rostl rychleji než Toyotě, což by mohlo brzy zahýbat výsledky za celý letošní rok.

V žebříčku největších prodejců automobilů následuje německý koncern Volkswagen s přibližně 4,7 milionu prodaných aut za šest měsíců letošního roku a odbytem vyšším o 5,5 procenta. Společnosti, jejíž součástí je například i česká Škoda Auto, se ale v prvním pololetí podařilo snížit náskok za rivalem z Detroitu na zhruba 150 tisíc vozů. Před rokem americká automobilka předstihla Volkswagen o 220 tisíc automobilů.

Toyota automobilku GM v čele světového prodeje automobilů vystřídala v roce 2008. GM byl do té doby světovým lídrem zhruba 70 let. V roce 2011 získal tento americký výrobce prvenství dočasně zpět kvůli problémům Toyoty v důsledku ničivého zemětřesení v Japonsku a kvůli masivnímu stahování jejích aut do servisů.

Toyota se pak zotavila, její prodej v Číně ale zasáhly protijaponské nálady, které se rozhořely v druhé polovině loňského roku. Příčinou byl teritoriální spor s Japonskem o ostrůvky ve Východočínském moři.

Témata: auta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky