Pozor na nový zákon: Do domu se vám může nastěhovat cizí člověk!

Máte po rodičích se sourozenci společně dům, chalupu nebo chatu? Pokud dosud chtěl některý ze spolumajitelů nemovitost prodat, měli ostatní předkupní právo. Nový občanský zákoník však současné předkupní právo v rámci spoluvlastnictví ruší. Poradíme jak to řešit.

660
reklama

Pokud si nedáte pozor, může se tak stát, že přijedete na chalupu a spolu s vámi se tam budou rekreovat úplně cizí lidé. Ostatní spoluvlastníci to nijak neovlivní.

Nový zákoník by měl platit od ledna příštího roku, předkupní právo ale zaniká až 1. ledna 2015.

„V minulosti jsme řešili různé situace, kdy se spoluvlastník pokusil nemovitost rychle prodat bez souhlasu druhého spolumajitele. Ten se pak mohl dovolat neplatnosti takového převodu, nebo po kupujícím požadovat odkoupení nemovitosti za stejnou cenu. Toto nebezpečí nyní odpadne. Na druhou stranu už spolumajitel nebude moci ovlivnit, s kým bude spoluvlastnictví sdílet. Což nejspíš vyvolá nové spory," domnívá se Michal Ševčík z realitního týmu advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Jak problémům předejít?

Od 1. 1. 2015 předkupní právo mezi spoluvlastníky zanikne ze zákona, ale ti si ho budou moci zřídit ve smlouvě. "U nemovitostí je navíc více než vhodné vložit předkupní právo do katastru nemovitostí," radí jak v budoucnu postupovat Ševčík.

Pokud tak spoluvlastníci neučiní, tato smlouva nebude nijak zavazovat nového nabyvatele převedeného podílu. Spoluvlastník bude moci vymáhat závazky plynoucí z této smlouvy, typicky např. smluvní pokutu po původním spoluvlastníku, ale nemůže nic vymáhat po novém majiteli převedeného podílu. Pokud právo do katastru nemovitostí vloženo bude, spoluvlastník se může domáhat, stejně jako dnes, neplatnosti takového převodu, nebo po kupujícím požadovat odkoupení nemovitosti za stejnou cenu.

Podle dosavadní právní úpravy musí kupující v případě nabídky předkupního práva zaplatit kupní cenu do dvou měsíců. Pokud tak neučiní, má se za to, že předkupního práva nevyužil.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky