Finanční gramotnost Čechů? Naprostá pohroma

Z průzkumů vyplývá, že finanční gramotnost Čechů je opravdu tristní! Finanční vzdělávání se konečně pomalu dostává na základní a střední školy. Základní znalosti se děti učí jak v občanské nauce, tak i matematice. A je na čase! Češi si totiž myslí, že s penězi umí nakládat, ale opak je pravdou.

reklama

Mnoho lidí si o sobě myslí, že to s financemi umí nebo minimální ví, co s nimi dělá. Důkazem toho je například přibývající počet publikací o finanční gramotnosti v knihkupectvích. A na internetu jich najdete desítky. Vzniklo dokonce i mnoho institucí, které se výukou základních finančních pojmů zabývají.

Podle posledního průzkumu většina lidí přistupuje k financím lehkomyslně a nezná základní pojmy. Většina lidí například podepíše smlouvu o finančním závazku, aniž by ji celou přečetli.

Největším důkazem finanční neznalosti je počet exekucí. Exekutorská komora tak varuje, aby lidé byli více zodpovědní. Aby řádně četli smlouvy a naučili se základní finanční pojmy.

"Díky osvětě a výuce finanční problematiky dochází k mírnému zvyšování finanční gramatiky. Dochází k mírnému poklesu počtu exekucí. Doufáme, že tento trend bude pokračovat a exekucí ubude," řekla tisková mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová.

"Když se podíváte na poslední statistiky, tak je to tristní. Podívejte se jenom na počet exekucí za poslední léta. Tendence poklesu přichází pomalu, ale my se snažíme zvyšovat gramotnost. Není to ovšem lehké, je to rodina od rodiny, škola od školy," říká Gabriela Křivánková ze společnosti Yourchance.

"Nejčastější chybou lidí je, že si nečtou smlouvy a podepisují to bez rozmyslu, lidé si opravdu neumějí všechno spočítat a nechají se lehce obalamutit," dodává specialistka na výuku finanční gramotnosti Křivánková.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky