Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak levně pořídit počítač: Máme pro vás 5 užitečných tipů

Jak levně pořídit počítač: Máme pro vás 5 užitečných tipů

Foto: Pixmac

Hledáte finančně nenáročnou možnost, jak si pořídit stolní počítač či notebook a zvažujete proto nákup zboží z druhé ruky? Ačkoliv počítače ztrácejí na ceně rychlým tempem a je tedy možné koupit téměř nový počítač za příznivou cenu, nemusí být jeho pořízení jednoduché. Při nákupu se proto držte následujícími radami.

1) Zjistěte si předem co nejvíc informací

Zdá se vám zajímavá nějaká nabídka použitého počítače? Ještě před samotným kontaktováním prodejce si o daném modelu (případně o použitých součástkách) zjistěte co nejvíce informací. Lidé se totiž na internetu často snaží prodat například méně povedené kusy v jinak kvalitní modelové řadě výrobce, nebo notebook s nadměrně vysokou spotřebou elektřiny a nekvalitní baterií. Právě o takovýchto anomáliích daného počítače se přitom snadno můžete dozvědět pouze po zadání jeho názvu do vyhledavače.

2) Vyhněte se podezřele levným nabídkám

Až přespříliš levné a výhodné nabídky jsou právem považovány za podezřelé. Konec konců, prodejce počítače ho neprodává levně jen proto, aby vám udělal radost, na to je dobré myslet. Především na inzertních a aukčních serverech je možné najít na první pohled výhodné nabídky prodeje velmi levných počítačů. Ten sice může na první pohled vypadat dobře, uvnitř však může být nějaká stará závada, která při zkoušce u prodávajícího nemusí být patrná, a projeví se až při delším používání zařízení. Zaměřte se proto na nabídky se záruční dobou a v neposlední řadě si také zkontrolujte licenční nálepky operačního systému přímo na počítači.

3) Při výběru se zaměřte na renomované a léty vyzkoušené značky

Zejména v posledních letech přichází na trh mnoho levných notebooků, ale i tabletů nebo chytrých telefonů, z produkce zcela nových značek výpočetní techniky. Takovýto nákup nedoporučujeme. Zaměřte se spíše na produkty těch výrobců, kteří nabízí počítače pro náročné firemní použití (například HP, Dell, Lenovo, Toshiba, Asus) Důvod je prostý, modelové řady určené pro firemní a manažerské použití mívají kvalitní konstrukci a dlouhou životnost.

4) Nakupujte u odborníků, na prověřených portálech nebo v seriozních prodejnách

Jisté procento zboží prodávaného z druhé ruky, především na aukčních portálech, může pocházet od zlodějů, kteří si přivydělávají prodejem kradené výpočetní techniky. Pokud s takto koupeným notebookem cestujete do zahraničí, riskujete jeho zabavení při prohlídce na hranicích. Nejjistější nákup je proto u odborné specializované firmy. „Na rozdíl od inzerátů a aukcí máte u specializované firmy stoprocentní jistotu původu a hlavně kvality kupovaného zboží. Firma totiž notebooky před prodejem pečlivě prohlédne, vyčistí a otestuje jejich funkčnost," vysvětluje Kateřina Raždíková ze společnosti Gigacomputer.

5) Upřednostňujte odborně renovované zařízení (program Renew)

Takový počítač totiž před prodejem prohlédl, vyzkoušel a vyčistil servisní technik. Prakticky si tak koupíte stoprocentně funkční počítač ve velmi dobrém stavu. „Renovované počítače většinou vypadají jako úplně nové. Renovování starších počítačů navíc přímo nabízí i někteří velcí výrobci," zakončuje téma Raždíková.

Témata:  počítače

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy