Elektřina zdraží prý o víc jak deset procent!

Evropská komise má v plánu rozjet kampaň na prosazení atomové energie v jednotlivých státech. Proti tomu se postavila Strana zelených, která připomíná fiasko Václava Klause.

660
reklama

Evropská komise momentálně pracuje na úpravě pravidel pro státní podporu v oblasti energetiky. Ta by měla omezit podporu obnovitelných zdrojů a naopak by dala větší prostor pro podporu jaderných elektráren. Za návrhem stojí komisař pro hospodářskou soutěž Almunia a komisař pro energetiku Oettinger.

Proti tomuto nápadu se postavila česká Strana zelených a připomíná zkušenosti s dostavbou Temelína. "Klausova vláda dala svolení s dokončením socialistického projektu v roce 1993 s podmínkou, že bude stavba hotova do dvou let za 68,8 miliard korun. Celkové náklady na dva temelínské reaktory se vyšplhaly na 112 miliard korun a reaktory byly k síti připojeny se šestiletým zpožděním," připomínají zelení.

K celé věci se vyjádřil i předseda zelených Ondřej Liška. Ten tvrdí, že dokončení Temelína bylo dosaženo jen za pomoci zavedení dotací na přímotopy. Tím mohla Klausova vláda odůvodnit růst spotřeby elektrické energie.

"Dotovat jadernou energetiky v době, kdy se například solární elektrárny pomalu obejdou bez podpory, tak nad tím prostě růstává rozum stát," dodává s tím, že hrozí nárůst ceny elektrické energie přinejmenším o deset procent.

Témata: energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky