Není načase požádat o zvýšení platu? Poradíme vám

V případě, že jste držitelem maturitního vysvědčení, měli byste vážně zvažovat změnu své pracovní pozice nejpozději po deseti letech. Po této době v téže firmě totiž začíná průměrný plat zaměstnanců klesat až o 12 procent.

660
reklama

Naopak nejvíce máte šanci si na své pozici polepšit během prvních pěti let, kdy průměrné mzdy napříč odvětvími rovnoměrně rostou. Následující čtyři roky je stagnace, a pak již zmíněný pokles.

Překvapivým zjištěním však je, že u zaměstnanců bez maturity většinou průměrný plat roste i po více než deseti letech na jedné pozici. Nízké vzdělání však stále není vhodnou strategií na pracovním trhu. Ani nejvyšší průměrný plat zaměstnanců bez maturity totiž nedosahuje výše průměrného nástupního platu těch, kteří maturitu získali.

„Je zřejmé, že změna pozice může být účinným nástrojem pro zachování růstu platu. S narůstajícím vzděláním plat roste, zároveň se výrazně zvyšuje důležitost kariérního postupu. Čím vyšší vzdělání člověk získá, tím větší propad jej čeká, pokud na jediné pozici prožije více než deset let," říká Zdeněk Němec, business analytik služby Platy.cz. Dodává, že při dlouhém setrvání na jedné pozici hrozí, že zaměstnavatel tento fakt vyhodnotí jako stagnaci a tomu přizpůsobí i plat.

Pokud bychom se podívali na průměrný plat zaměstnanců s postgraduálním vzděláním a příliš dlouhou prací na jednom místě, je jejich plat až o pětinu nižší než u stejně vzdělaných lidí pracujících na jedné pozici kratší dobu. „Přínos vyššího vzdělání k výši platu se tak téměř stírá," říká Němec.

Znatelný rozdíl je rovněž možné vypozorovat mezi vývojem v soukromém a státním sektoru. Zatímco u soukromníka, bez ohledu na to, zda českého nebo zahraničního, se po deseti letech dočkáte nižšího platu, ve státní sféře a v družstvech se platy zvedají i po této době.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky