Skandál! Fischerův sponzor chce obří státní zakázku

Kolem zázračného splacení dluhu Jana Fischera se objevují nové otazníky. Nejprve vyšlo najevo, že jeho mecenáš Ladislav Dráb podivným způsobem vkládal miliony na Fischerův účet v hotovosti a nyní informoval server idnes.cz o tom, že Dráb buduje obří zásobník na zemní plyn a chce docílit toho, aby jej v budoucnu využíval i stát.

660
reklama

Snadno doložitelný a stopovatelný bankovní převod zřejmě není pro Ladislava Drába, který splatil velkou část dluhu nového ministra financí Jana Fischera, tím pravým způsobem, jak zacházet s penězi v řádech milionů korun. Raději si je totiž nejprve v jedné bance vyzvedne a pak s nimi běží přes město, aby je vložil na Fischerův účet v bance jiné. Celkově mu takto v taškách nanosil více než 4 miliony korun.

Odborníci přitom tento způsob vkládání velkých částek v hotovosti označují za "špinavé transakce". Není totiž možné ani potvrdit to, zda peníze patřily skutečně Drábovi. Celou podezřelou transakci popsal server lidovky.cz. Dráb se hájil tím, že chtěl peníze dostat na Fischerův účet co nejrychleji.

Superzakázka pro supersponzora

Nyní však vyšly najevo další podezřelé skutečnosti o vazbách těchto dvou mužů. Sever Idnes.cz totiž odhalil, že 30. června 2010, tedy pouhých pět dní před demisí Fischerovy vlády, podepsala Drábova společnost CE Group zajímavou smlouvu se státním podnikem DIAMO. Ve společnosti CE Group mimochodem také Fischer získal zaměstnání poté, co neuspěl v prezidentské volbě.

"Společnost GSCeP a.s., člen skupiny CE Group, podepsala dne 30. června 2010 se státním podnikem DIAMO smlouvu, která umožňuje zahájení důlních prací na výstavbě podzemního zásobníku zemního plynu v lokalitě uranového dolu Rožná na Vysočině," cituje Idnes výroční zprávu společnosti z roku 2011. A hodnota investice? 6 miliard korun!

Nyní je téměř hotov potřebný průzkum a ražba by měla začít během měsíců. Dráb se přitom snaží přesvědčit politiky, aby nový zásobník využíval stát také pro případné strategické rezervy plynu. U předchozího ministra průmyslu Martina Kuby (ODS) ale nepochodil. Nyní by však o tom mohl rozhodnout Rusnokův kabinet včetně Fischera.

Témata: politici

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky