Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předražené Česko: Za jablka až 190 Kč za kilo. A možná bude hůře!

Předražené Česko: Za jablka až 190 Kč za kilo. A možná bude hůře!

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

To jsou teda ceny! Částky za ovoce v obchodech hrozivě letí vzhůru. Jablka lze například pořídit i za 190 Kč za jedno kilo, kdežto kilogram banánů přijde "jen" na 30 Kč. A možná bude hůře!

Jak je možné, že exotické ovoce je levnější než jablka a hrušky, které se dají vypěstovat takřka za humny?

"Za takto vysoké ceny může několik faktorů. Za prvé je to poklesající schopností dodávat ovoce z tuzemských sadů. Důvodem je dovoz zahraničního ovoce, čehož zneužívají velké řetězce. My ovocnáři z toho nejsme opravdu nadšení. Za druhé, je to velice nízkou úrodou v sezóně 2012. Což znamená, že ze skladů se prodávají zbytky malé sklizně. A za třetí je to tím, že, lidé například tolik nenakupují banány," říká předseda ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

"Banány jsou spíše energetická plodina, kterou Češi preferují jíst v zimě. Neosvěží tolik, jako například jablka, hrušky nebo sezónní ovoce, jako jsou jahody či třešně. S trendem špatných úrod je ale třeba počítat, tak se může stát, že ceny jablek zůstanou vyšší," dodává Ludvík.

Odborník z ovocnářské unie také doporučuje nakupovat ovoce v lokálních "zeleninách", nejlépe pak na farmách. Tam je jistota, že nakoupíte tuzemské ovoce.

Například v jednom z pražských obchodů s ovocem a zeleninou z Francie se prodávají jablka za cenu 190 Kč za kilo. V obchodních řetězcích se platí za kilo jablek kolem 70 Kč. Ty nejlevnější jablka za 30 Kč jsou z Polska a jejich kvalita bývá horší.

Témata:  potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy