Zadlužení obcí roste závratným tempem. Které jsou na pokraji bankrotu?

Odstřižená elektřina u veřejného osvětlení, zavřené školy a školky, rozbité chodníky, zablokovaný majetek. Tak to vypadá, když je obec předlužená a ocitne se na hranici bankrotu. Nejhorší situace je v Karlovarském, Ústeckém a Středočeském kraji, nejlepší ve Zlínském a Moravskoslezském kraji.

reklama

Z celkového počtu 6246 obcí vykazovalo špatné hospodaření 77 obcí. Společnost Bisnode, která dlouhodobě sleduje ekonomiku obcí, potvrdila, že se velká města zadlužují podstatně více a efektivita výdajů je podstatně nižší než u menších obcí.

"Zatímco v kategorii nejmenších obcí je zadlužena přibližně každá pátá, z největších obcí je to celých 90 procent. Velké obce mají také nejvyšší dluh v přepočtu na obyvatele, nejméně svoje obyvatele zadlužují obce nejmenší, z nichž většina nemá dluh vůbec. Pokud už se však malá obec zadluží, pak výše dluhu na obyvatele dosahuje nejvyšších hodnot," uvedl Michal Řičař ze společnosti Bisnode.

Podle analýzy Bisnode v posledních pěti letech čtyři obce (Měňany, Prameny, Rybnice a Bublava) opakovaně splňují kritéria signalizující možnost rizikového hospodaření. V loňském roce své hospodaření zlepšily tři obce (Nebanice, Pohled a Podhořany u Ronova) a byly vyřazeny ze seznamu dlouhodobě rizikových obcí.

Pokud chcete vědět, kam tečou peníze, které dostává váš starosta a vedení města, můžete si na portále monitor.statnipokladna.cz/2012/kraje/, který spustilo ministerstvo financí, zkontrolovat, jak město či obec nakládá s penězi ze státní pokladny.

Co na webu najdete?

Veškerý majetek, který organizace v drtivé většině případů používá pro svoji činnost, kterou je zejména poskytování veřejných statků a veřejných služeb daňovým poplatníkům. Jeho ocenění tedy není dáno jeho aktuální tržní hodnotou. Také ministerstvo na internetu zveřejnilo náklady, výnosy a závazky obce či města.

Na webu je i výše pohledávek jako vyměřené daně, pokuty, sankce či poplatky, které město či obec musí zaplatit, a to bez ohledu na to, dokdy mají být tyto pohledávky organizaci uhrazeny či jinak splněny. Na internetu lze zjistit také celkový objem všech závazků organizace, včetně přijatých záloh, bez ohledu na to, dokdy je má organizace uhradit či jinak vypořádat, a to včetně těch závazků, jejichž výše se v budoucnu může změnit.

Jak jsou na tom naši sousedé?

Web také umožňuje srovnat jednotlivá města či obce mezi sebou. V přehledné tabulce si tak můžete porovnat majetky, pohledávky či výsledky hospodaření vesnice, se kterou jste si mohli srovnávat pouze výsledky ve fotbale.

Témata: dluhy | obce, města

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky