Pro české šéfy platí nový zákon. Dotkne se i zaměstnanců?

V Česku se letos stali vyhledávanými odborníky lékaři specializovaní na pracovní medicínu. Všichni zaměstnavatelé se totiž od začátku dubna musí řídit zákonem o specifických lékařských službách a prováděcí vyhláškou.

reklama

Ty nařizují hlídat zdravotní stav zaměstnanců, pracovní podmínky, a také rizika spojená se zátěží organismu. Rozhodující přitom není ani velikost firmy, ani to, zda její zaměstnanci lámou kámen, nebo "jen" sedí u počítače.

Obor se světovou tradicí

Pracovní medicína má světovou tradici, i u nás je dávno známá. Do jara letošního roku zde však nefungoval stoprocentní právní rámec pro její uplatnění. Nyní zákon a prováděcí vyhláška stanovují povinnosti zaměstnavatele i smluvního lékaře.

"Nejde o samoúčelné kontroly a vyplňování formulářů," ujišťuje doktorka Eva Stádníková, specialistka v oboru preventivní a pracovní lékařství. "Úkolem pracovního lékaře není dublovat ošetřujícího praktika, ale vycházet z jeho znalostí o zdravotním stavu pacienta a spolupracovat s ním," vysvětluje.

Podle Stádníkové to patří do komplexního pohledu na zaměstnance, zároveň se znalostí konkrétních rizik jednotlivých profesí a znalostí podmínek na pracovišti. "Pracovní lékař má dobře znát pracovní rizika, režim práce, kulturu jednání i případné bonusy firmy pro zaměstnance, je to jistě výhoda pro správné posouzení celé situace," připomíná. "Správný výkon povinností a součinnost zaměstnavatele s lékařem má vést k posílení zdraví zaměstnanců, přináší jim motivaci pro lepší práci, vyhovující prostředí a podmínky, což se zaměstnavateli vždy vyplatí. Už Tomáš Baťa považoval za nejcennějšího loajálního, spokojeného a zdravého zaměstnance," doplnila specialistka.

Lékař radí s výběrem vhodné místnosti

Jedním ze zaměstnavatelů, s nimiž lékařka dlouhodobě spolupracuje, je společnost Syscom Software, která vyvíjí softwarová řešení pro státní správu i soukromé firmy. "Pravidelné konzultace a rady doktorky Stádníkové, která je naší smluvní lékařkou, jsou pro nás skutečně důležité," říká Jaroslav Březina, vedoucí útvaru řízení kvality Syscom Software. "Při práci na každém projektu vzniká pracovní tým, dochází ke stěhování zaměstnanců v rámci firmy. Konzultujeme například, do které místnosti můžeme soustředit kolik lidí, aby se jim dobře pracovalo a abychom vyhověli všem hygienickým i dalším normám," upřesňuje Březina.

Zákon určuje i parametry židle

I pro firmy, jejichž zaměstnanci tráví celou pracovní dobu vsedě u počítače, je mnoho věcí definováno v uvedeném právním předpisu – primárně je dáno, jak má být řešeno pracovní místo. Jsou stanoveny parametry židle, která je určena pro práci vsedě, například výška sedu či povinné opěrky. Je dáno, jak vysoko má být deska stolu, jak má být nastaven monitor počítače. Předepsané je i správné osvětlení. K tomu stanoví lékař režimová opatření kompenzující jednostrannou zátěž organismu.

"Celodenní sezení u počítače přináší nefyziologickou zátěž kostry a celého pohybového aparátu. Tělo má minimální možnost využívat v plné míře činnost srdce, cévního aparátu i plic. Zrak trpí dlouhodobým soustředěním na jednu ohniskovou vzdálenost. Dochází k útlaku orgánů v malé pánvi, který může přinést gynekologické či urologické problémy či hemeroidy. Kvůli nedostatečnému prokrvení celého těla hrozí další zdravotní rizika, například vznik křečových žil," vypočítává Stádníková. Těmto problémům je podle ní možné předcházet, pokud zaměstnavatel, ale i sám zaměstnanec, respektuje, že je nutno omezení těla kompenzovat nejen ve volném čase, ale také při vlastní práci.

"Samozřejmostí u nás bylo a je správné osvětlení a vybavení nábytkem se zdravotním atestem. Také velmi přispělo k lepším pracovním podmínkám vybavení všech kanceláří řízenou centrální klimatizací," konkretizuje spolupráci Březina.

Pracovní dobu tráví na míči

"Jsme ale schopni reagovat také na konkrétní zdravotní problémy našich lidí, což už nám samozřejmě žádný zákon neukládá. Když je to možné, vycházíme vstříc návrhům zaměstnanců, pro střídání pozic při práci jsme doplnili inventář o míče a klekátka. Nebo například pro kolegyni po operaci páteře jsme pořídili speciální kancelářskou židli. Zaměstnance se změněnou pracovní schopností, například vozíčkáře, zatím nemáme, ale jsme na to připraveni a můžeme ihned vytvořit bezbariérové pracoviště," doplňuje Březina.

Jak dodává ředitel společnosti Syscom Software Kamil Bouška, ve firmě je zdraví a spokojenost zaměstnanců prioritou. "Nejde jen o plnění zákonem stanovených povinností. Všichni zaměstnanci dostávají balenou vodu, kávu, čaj... Zajišťujeme obědy u smluvních partnerů, na které společnost přispívá. Podporujeme sportovní aktivity ve volném čase, u našich zaměstnanců je to především squash, kola a vodní sporty. Dřív jsme pořádali společné výlety, dnes dvakrát ročně spojujeme pravidelná školení ISO se sportovními akcemi, což je nejen zdraví prospěšné, ale akce přinášejí pozitivní dopad i do týmové práce," uvedl Březina.

Témata: práce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky