Blízko Romů nechce nikdo bydlet, trh s nemovitostmi se mnohde zastavil

Dvouprocentní pokles cen zaznamenaly v letošním prvním pololetí rodinné domy a tradičně novostavby. Naopak o čtyři procenta zdražily oblíbené startovací byty a o dvě procenta rekreační nemovitosti. Vyplývá to z nejnovější statistiky společnosti ERA Reality.

reklama

Podle expertů je zřejmé, že realitní bublina nadhodnocených nemovitostí splaskla. Jinak stabilní český trh s realitami výrazně ovlivňují pouze negativní události v regionech. To jsou například povodně a rasové nepokoje na severu Čech, které prodeje realit v postižených lokalitách téměř zastavily.

„Ceny se v prvním pololetí snižovaly u nemovitostí, které byly pořád nabízeny za nereálně vysoké částky. Předražených domů a bytů, převážně v developerských projektech, které ještě v loňském roce výrazně překračovaly tržní ceny, rychle ubývá," připustil Tomáš Kučera, marketingový ředitel ERA Reality.

V malé míře poklesly ceny také u starších rodinných domů, které vyžadují dodatečné investice. „Dvouprocentní snížení cen ovlivnili především bohatí kupující, kteří si v době převisu nabídky nad poptávkou mohou diktovat podmínky. Současný český trh je trhem boháčů," prohlásil Tomáš Kučera.

Nejvíce lidé ale požadují malé startovací byty. Jejich pořizovací ceny však vzrostly meziročně o čtyři procenta. Kupující lákají relativně nízkou cílovou částkou, jejíž dosažení s podporou bank není pro mnohé nijak složité, a následně nízkými provozními náklady.

„K největším výkyvům v cenách nemovitostí a poptávce po nich došlo v lokalitách, kde udeřily ničivé povodně. Místa, která velká voda zasáhla opakovaně, postihl až 90procentní propad cen nemovitostí. To je skutečně velmi smutný a specifický vývoj v meziročním srovnání," zmínil Tomáš Kučera nedávné události. „K dalšímu cenovému poklesu až o desítky procent pak došlo v lokalitách, kde probíhaly nepokoje s rasovým podtextem, například na severu Čech. V obou případech došlo k realitnímu šoku, kdy se prodej nemovitostí v podstatě zastavil," dodal.

Témata: nemovitosti | Romové

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky