Odjíždítě na dovolenou? Přehled zásadních pravidel, která nesmíte porušit

Začátek července je již tradičně dobou, kdy Češi vyrážejí na dovolené. Na týden nebo na 14 dní zůstane jejich byt či dům opuštěný, přičemž lidé často podceňují riziko vloupání. Aby mu předešli, měli by se řídit několika základními radami,“ říká Michaela Nováková z Policie ČR.

reklama

Ať už vyrážíte do Chorvatska nebo pod stan na Lipno, nikde se rozhodně nechlubte, jak se vám daří dobře. Nechlubte se svými majetkovými poměry například v restauraci, kam zajdete na pivo. Nikdy nevíte, kdo vás poslouchá.

„Rozhodně nezveřejňujte svůj odjezd. Dejte také pozor, aby vaše děti nesdílely přesné datum, kdy odjíždíte na dovolenou, na sociálních sítích, jako je Facebook," doplnila Nováková.

Pokud máte možnost, tak uschovejte cenné věci a doklady do bezpečnostní schránky nebo domácího trezoru. Případně své cennosti odvezte ke svým příbuzným nebo známým.

Při odjezdu si zkontrolujte pečlivě okna a dveře, zda jsou zavřené a také zvažte zatažení závěsů a žaluzií, radí Nováková.

„Pokud je možné, pokuste se vytvořit zdání, že je v bytě někdo přítomen,"doplnila. Můžete například nastavit časovačem rozsvícení světel nebo zapnutí a vypnutí televize.

Svěřte klíč spolehlivému sousedovi či známému, který bude váš byt kontrolovat a vybírat poštovní schránku.

Před odjezdem také obejděte dům a přesvědčte se, že nenecháváte venku nic, co by případnému zloději usnadnilo vloupání. "Uložte žebříky a jiné nástroje, které by pachatel mohl použít při vloupání do vašeho rodinného domku," radí Nováková.

Pokud máte velké podezření, že byste se mohli stát obětí vloupání, tak si před odjezdem na pláž zdokumentujte své cenné věci, případně si sepište výrobní čísla. Tyto informace pomohou policii v pátrání a pojišťovnám při likvidaci pojistné události.

Témata: dovolená

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky