Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ztracená platební karta vám může zničit dovolenou

Ztracená platební karta vám může zničit dovolenou

Foto: Pixmac

Pokud na dovolené ztratíme nebo nám ukradnou platební kartu, je to jistě nepříjemná záležitost. Když však člověk ví, jak na to, vše je možné vyřešit v řádu minut. Stačí se jen zodpovědně na tuto možnost připravit.

Nejprve je třeba si uvědomit, jakou platební kartu vlastně používáme. Pro platbu v zahraničí je totiž potřeba mít takzvanou embosovanou kartu, tedy kartu s reliéfním písmem. Pokud ji nemáme, je dobré si zjistit u své banky ještě před odjezdem možnosti vydání náhradní karty či hotovosti v zahraničí.

Pokud se tedy už chystáme do zahraničí a plánujeme platit embosovanou platební kartou (VISA, MASTERCARD) neměli bychom podcenit přípravu už před odjezdem. "Určitě bychom si měli zjistit u instituce, která nám kartu vydala, telefonní číslo, na kterém se karta, v případě odcizení či ztráty, blokuje," doporučil odborník Finančního rádce TN.cz Radek Paur.

Pokud pak v zahraničí zjistíme, že nám platební kartu někdo ukradl či jsme ji ztratili, bez odkladu ji necháme zablokovat. "Od doby blokace přebírá veškerou odpovědnost za zneužití banka. Nejjednodušší a nejrychlejší cestou je zavolat na číslo udané bankou. Pakliže nám s kartou ukradli i mobil, zjistíme číslo na asociaci (MASTERCARD či VISA) vydávající naší kartu a zablokujeme jí na tomto čísle. V případě, že není možná ani jedna z těchto variant, můžeme zajít do pobočky banky, která vydává karty naší asociace," vysvětlil Paur.

V takovém případě rovněž můžeme zažádat o nouzové vydání hotovosti či vydání nouzové platební karty. Je ale možné využít vždy pouze jednu z těchto možností. "Pokud zvolíme vydání nouzové platební karty, je vydána do 2 pracovních dní. Není k ní ale vydán PIN a není tedy možno vybírat z bankomatu. Její platnost je pak maximálně 2 měsíce. Toto řešení zabezpečí to, že nezůstaneme v zahraničí bez peněz, nejedná se však o nějak komfortní řešení," popsal Paur.

Existuje však podle něj mnohem jednoduší a příjemnější řešení, a to si k své debetní kartě k účtu pořídit také kreditní kartu, se kterou budeme na své dovolené platit. Svou debetní kartu přitom použijeme pouze v případě, že bychom chtěli vybírat hotovost z bankomatu. Pozor! Nemusí í to být v zahraničí zrovna levné. Jinak je lepší platební kartu nechat v hotelovém trezoru jako kartu záložní.

"Pokud by se stalo, že by vám kreditní karta byla odcizena, jednoduše kartu pouze zablokujete a neřešíte vystavování nouzové karty v zahraničí. Z trezoru vyndáte svou záložní debetní kartu a dál si spokojeně užíváte dovolenou. Po návratu z dovolené už na vás doma možná bude čekat nově vydaná kreditní karta. Pokud ne, dorazí za pár dní. Celá záležitost se ztrátou karty Vás tak bude stát jeden telefonát a deset minut vašeho času," dodal Paur pro Finančního rádce TN.cz.

Témata:  dovolená platební karty

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy