Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA daly najevo, že si nechtějí utáhnout opasek, kritizuje Klaus

Vláda v USA může dál beze změny utrácet za věci, které jsou nerozumné, nepotřebné nebo dokonce neproduktivní. V komentáři pro pondělní Hospodářské noviny tak hodnotí český prezident Václav Klaus důsledek dohody, která Američanům umožnila zvýšit dluhový strop.

"Nechci jazykem nezávislého analytika soudit nejmocnější, a navíc s námi spřátelenou zemi světa," zmínil český prezident. Podle svých slov ale nemohl nechat bez komentáře mediální výklad, podle kterého prezident Barack Obama podpisem zákona o zvýšení limitu povoleného státního dluhu zachránil USA před bankrotem. "Těžce dojednaná dohoda mezi americkým kongresem a prezidentem znamená pouze to, že i po 5. srpnu (na dva roky) může vláda beze změny utrácet za věci rozumné i nerozumné, potřebné i nepotřebné, produktivní i zcela neproduktivní," napsal Klaus, který doplnil: "Já žádný důvod k jásání nevidím – Amerika tím jasně řekla, že si nechce utáhnout opasek, udělala si na něm naopak jednu dírku navíc". Podle českého prezidenta byl podpis zákona o zvýšení limitu dluhu marginálním krokem, který situaci neřeší. "Ale byl špatným signálem pro Ameriku, pro všechna další Řecka, a mám strach, že i pro leckoho u nás," uvedl pro HN Václav Klaus.

Témata:  USA Václav Klaus

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy