Češi jsou na dně. Náklady rostou, docházejí nám peníze

Ačkoliv se nominální příjmy domácností mírně zvýšily, reálně kvůli inflaci mají české rodiny na život k dispozici stále méně peněz. Rychleji než příjmy rostly zejména výdaje na bydlení, které u některých typů domácností spolknou až třetinu financí, uvedl Jaromír Kalmus z Českého statistického úřadu.

660
reklama

Meziročně se nejvíce přitížilo rodinám, kde rodiče nemohou sehnat práci. U takových rodin je podíl nákladů na bydlení z čistých peněžních příjmů třetinový (33,2) a stále se zvyšuje. Problém mají také důchodci bez ekonomicky aktivních členů v domácnosti. I u nich finanční náklady, jakou jsou nájem, energie apod., také spolknou více než čtvrtinu všech prostředků, které mají ročně k dispozici.

Pokud se shrnou všechny typy domácností, tak bydlení spolkne nejvíce finanční prostředků, a to téměř pětinu (18,2 procenta), což odpovídá 2,388 koruny ročně. „Varovné je také to, že se zvýšil počet domácností, které si nemohou dovolit zaplatit neočekávaný výdaj do deseti tisíc korun. V takovém případě by peníze neměla téměř polovina (44 procent) rodin. Stejně tak se na alespoň týdenní rodinnou dovolenou nepodívají dvě pětiny domácností," doplnil Kalmus.

„Za posledních patnáct let se bydlení stalo nejnákladnější položkou v rozpočtu domácností a vyměnilo si místo s potravinami, doplnil Kalmus.

Životního minima nedosáhne už 160 tisíc domácností

Ze statistického hlediska je životní minimum nejmenší společenská uznaná hranice peněžních příjmů k zajištění výživy a ostatní základních osobních potřeb členů rodiny. Pro průměrnou rodinu se dvěma dětmi je tato hranice 6282 korun měsíčně. „V České republice je více než 160 tisíc rodin, které mají na život méně financí," uvedl Kalmus s tím, že dalších 170 tisíc domácností má maximálně 9, 432 koruny.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky