Zajímavé info o povinném ručení: Jak výrazně ušetřit?

Výpočet ceny povinného ručení by se dal s mírnou nadsázkou nazvat čarováním s čísly. Vliv hraje mnoho faktorů, jako jsou věk, automobil, trvalé bydliště nebo pohlaví řidiče. Nabízíme proto mnoho zajímavých informací o povinném ručení, které Mediafaxu poskytly oslovené pojišťovny.

660
reklama

"Obecně lze říci, že otázka věku řidiče koreluje s rizikem vzniku nehody, respektive s dlouhodobými statistikami. V tomto ohledu jsou přitom nejrizikovější skupinou mladí řidiči, kteří sedí za volantem silnějších vozů," uvedl tiskový mluvčí České pojišťovny Jan Marek.

Jasným faktorem majícím vliv na celkovou cenu pojištění je tedy věk, přitom se nezdá, že by pojišťovny nějak zvlášť řešily, jak dlouho vlastní dotyčný řidičské oprávnění. Motorista po padesátce se bere jako spolehlivější klient než čerstvý dvacátník. S věkem toho ale člověk moc nenadělá.

Co už však do jisté míry ovlivnit jde, je "problémovost" řidiče. Například Allianz pojišťovna poskytuje až 50procentní slevy za bezeškodní průběh povinného ručení, takže motoristé mohou platit o polovinu nižší pojistné. "Na tomto systému nehodláme nic měnit. Klienti, kteří jsou bezproblémoví, si sníženou sazbu zaslouží," vysvětlil tiskový mluvčí Allianz Václav Bálek.

A jak by se tedy mohly lišit dvě nabídky obdobného pojištění pro různé klienty? Cenový rozdíl je markantní

Například muž z Ostravy ve věku 50 let, který vlastní pět let starý vůz s parametry motoru 1,6 – 75kW, by u České pojišťovny za variantu povinného ručení Standard (limity pojistného plnění 50 / 50 milionů korun) zaplatil 3009 korun. Proti tomu žena z Šestajovic ve věku 25 let, která vlastní tři roky starý vůz 2,0 TDI 103 kW, by za stejný pojistný produkt platila až 7293 korun.

Povinné ručení se tedy může stát velmi drahou záležitostí. Většina pojišťoven působících na českém trhu přitom zvažuje, že bude muset dále zdražovat, a to nejen v souvislosti s rostoucími hlášenými škodami na automobilech, ale také kvůli čerstvě odhlasovanému zákonu v Senátu, který zatíží pojišťovny o další tři procenta z celkové ceny povinného ručení. Vybrané peníze by měly přitom putovat na pomoc hasičům a policistům. Nakonec to však ze svých kapes zaplatí stejně řidiči.

A tak se některé nepoctivé "chytré české hlavičky" snaží pojistek využít, jak jen to jde. A to i za cenu porušování zákona, kdy řidiči pojišťovnám hlásí i případy nehod, které se nikdy nestaly. Obecně řečeno však o pojistných podvodech platí, že jsou pojišťovny v jejich odhalování čím dál schopnější a každoročně odhalují stále vyšší počty případů protiprávního jednání ze strany klientů.

"Například majitel Škody Superb nám nahlásil nehodu, při níž údajně narazil do stromu a zdemoloval si svůj vůz. Jako náhradu za totální škodu měla Česká pojišťovna vyplatit více než 600 tisíc korun," uvádí příklad z praxe tiskový mluvčí Marek.

"Šetřením detektivů pojišťovny však bylo zjištěno, že řidič svoji nehodu fingoval a ve skutečnosti bylo na místo nehody před příjezdem policie dopraveno jiné vozidlo stejné značky, které bylo upraveno a opatřeno identifikačními znaky pojištěného auta. Řidič i jeho kamarád, který náhradní vůz poskytl a v celém případu byl vydatným pomocníkem, byli obviněni z pojistného podvodu," zakončil varovný příběh Marek. Přesto jsou však havárie drahých vozů běžnou realitou, a proto není divu, že existují i případy, ve kterých pojišťovny skutečně vyplatily z havarijního pojištění až milionové škody za zničený vůz.

Mnohem smutnějším případem jsou však škody na zdraví řidičů. Česká pojišťovna eviduje i nehodu, kdy náklady na pojistná plnění přesáhly 100 milionů korun. "V případě jedné srážky dvou mladíků na motocyklu s automobilem, po kterém oba motocyklisté utrpěli vážná poranění hlavy s trvalými následky, bude pojišťovna chlapcům hradit po zbytek jejich života kromě jiného bolestné, ztížení společenského uplatnění, náklady na osobní péči, úhradu za ušlý výdělek a náklady na rehabilitaci, lázně a další speciální zdravotní pomůcky," popisuje smutný případ z dopravního prostředí Jan Marek.

Pokud tedy chcete pomoci ušetřit nejen své peněžence, ale také svému zdraví, jezděte opatrně a dodržujte předpisy. Nemine vás pak odměna v podobně levnějšího pojistného.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky