Podnikatelé chtěli podplatit poslance VV Babáka, nabízeli 15 milionů

Protikorupční policie obvinila trojici libereckých podnikatelů z uplácení přímo v Poslanecké sněmovně. Podnikatelé údajně chtěli od poslance VV Michala Babáka, aby jim za patnáctimilionový úplatek zajistil dotaci 250 milionů z ministerstva školství, v sobotu to uvedla TV Nova.

660
reklama

Dotace měla jít na výstavbu soukromé vysoké školy technického směru. „Vlastně se domluvili na tom, že podplatí osobu, která může využít svého vlivu a pomoct jim založit vysokou školu,“ popsala mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.
 
Podle TV Nova policie ve svém usnesení uvádí, že podnikatelé přímo ve sněmovně předali asistentu poslance Babáka první část úplatku 300 tisíc korun jako zálohu. "Úplatek měl být ve výši až patnáct milionů korun," dodala Kopecká.
 
Poslanec Babák a jeho okolí prý o kauze ihned informovalo policii a předalo jí zmíněných 300 tisíc korun. "Při prvním pokusu o kontakt se asistent Michala Babáka bezprostředně obrátil na Policii ČR a současně informoval svého nadřízeného poslance. Schůzky s korupčníky se pak odehrály v režii policie," uvedl v sobotu v prohlášení mluvčí VV Jakub Žižka.
 
Policie ale říká, že se o plánovaném pokusu uplatit poslance dozvěděla ještě dříve, než jí to Babák oficiálně oznámil. "Poznatky o úplatku jsme měli ještě před tím než nám to úřední osoba oznámila," uvedla Kopecká.
 
Babák je nyní na dovolené. Vzkázal, že oceňuje přístup svého asistenta i policie. Podle něj není zcela jasné, zda šlo skutečně o pokus jej zkorumpovat, nebo jestli to nebyla provokace. "Amatérský pokus diskreditovat poslance Babáka úplatkem přes jeho vlastního asistenta, navíc na půdě Poslanecké sněmovny, mi přišel skutečně nehorázný," doplnil Babákův asistent Šimon Stejkoza. Víc se k případu nechtěl vyjadřovat.

Jedním z obviněných je bývalý liberecký zastupitel za ODS Jiří Zeronik, který figuruje v několika firmách včetně společnosti vlastnící soukromou školu v Liberci. Odmítá, že by spáchal trestný čin. "Byl jsem sám překvapen tím, co jsme se dozvěděl na policii, víc nemám k tomu co dodat," řekl pro TV Nova. Tvrdí, že chtěl přes poslance Babáka jen standardně prosadit projekt své vysoké školy. "My jsme byli oslovený, že se projekt líbí, ať přijedeme představit projekt," dodal Zeronik.
 
Liberecká ODS tvrdí, že Zeronik je nyní v rámci místní ODS bezvýznamnou osobou. "Byl zastupitelem, ale v současné době je jen řadovým členem ODS," tvrdí místopředseda oblastní rady ODS Ondřej Červinka.
 
Protikorupční policie podle TV Nova celou trojici, kterou spojuje podnikání v energetice, několik týdnů sledovala a monitorovala. "Je zahájeno trestní stíhání proti třem osobám pro zločin podplácení," řekla Kopecká.
 
Policie hodlá kauzu údajného úplatku na půdě poslanecké sněmovny vyšetřovat ještě několik měsíců, pak státní zástupce rozhodne, zda obviněné pošle před soud.

Témata: korupce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky