Komu nejčastěji klepou exekutoři na dveře?

Praha - Jak vypadá klasický dlužník v České republice? Ze statistik Exekutorského úřadu Přerov vyplývá, že smutným trendem zadlužování se je neschopnost splácet své dluhy u stále starších lidí. Klasickým dlužníkem letošního roku je prozatím 41 let starý muž z Moravskoslezského kraje s nesplacenými 73 tisíci korunami.

reklama

„Obecný profil dlužníka se prakticky nemění. Nejčastěji jsou to muži ve středních letech s bydlištěm v Ostravě,“ uvádí exekutor Tomáš Vrána, jehož úřad od začátku roku vykonal více než 19 tisíc exekucí. Upřesnil, že jedinou změnou ve statistikách je proti loňskému roku o čtyři roky vyšší věk dlužníků.

Za relativně dobrou zprávu lze podle jeho slov označit fakt, že průměrná dlužná částka se proti předchozímu roku snížila z 85 tisíc o více než 14 procent (necelých 12 tisíc korun). Stejně tak klesl i počet nařízených exekucí, ten byl proti loňskému roku o necelé tři nisíce nižší. “Za tím stojí pravděpodobně edukativní kampaň médií ohledně finanční gramotnosti, do níž se náš úřad prostřednictvím poraden taktéž zapojil,” dodává Vrána.

Vyšší počet nařízených exekucí u mužů než u žen je podle exekutora možné vysvětlil zejména životním postojem žen k zadluženosti jako takové. „Zatímco ženy častěji volí cestu našetřit si a posléze si danou věc koupit, muži raději vybírají na první pohled jednodušší variantu, tedy nejdříve věc koupit i za cenu zadlužení. Jak ovšem dokazuje naše statistika, ne vždy se takové počínání vyplatí.“


Kde mají lidé nejčastěji problém se splácením dluhů?

Zatímco klasický dlužník pochází podle exekutorů z Ostravy, pořizování půjček se těší největší oblibě mezi pražany. Ti jsou podle statistik společnosti Kruk, která se zabývá odkupem a řešením pohledávek, zároveň nejméně zodpovědnými dlužníky a jejich nesplacené dluhy proto nejčastěji končí u soudu, případně u exekutorů. Proti tomu na opačném konci žebříčku stojí lidé z Jihočeského regionu, kteří své dluhy platí nejpoctivěji.

Zajímavým faktem rovněž zůstává, že nejspolehlivěji svoje závazky platí lidé, kteří dluží velké částky. Většina nezodpovědných lidí nestarajících se o své dluhy jsou tedy spíše občané dlužící jen několik tisíc korun.

Kam putuje nejvíce půjček v Česku?

Nejvíce půjček přitom putuje do největších regionů v republice, tedy do Moravskoslezského, Středočeského a Ústeckého kraje. Naopak nejmenší dluhy svých obyvatel mají na Karlovarsku, Vysočině a na Zlínsku.

Z hlediska průměrného dluhu na občana si podle statistik nejlépe stojí obyvatelé Plzně, kde na průměrného dlužníka připadá 64 109 nesplacených korun. Dobře si stojí rovněž lidé z Hradce Králové a z Moravskoslezského regionu. Naopak nejvýrazněji jsou z tohoto pohledu zadlužení lidé z Liberecka (81 703 korun), Jihočeského kraje a z Vysočiny.

Zadlužují se častěji a více muži, nebo ženy? Lidé mladí, nebo starší?

Podíváme-li se na zadlužené osoby z pohledu poměru mužů a žen, zjistíme, že jsou to z 60 procent muži. Ženy jsou zároveň ochotnější se domluvit na splátkovém kalendáři a způsobu řešení svých dluhů. Zástupkyně něžného pohlaví si také častěji půjčují menší obnosy a zvládají je lépe splácet.

Nejvíce českých dlužníků zároveň spadá do věkové kategorie 35 až 44 let. Následují lidé mezi 25. až 34. rokem života. Naopak nejmenší dluhy mají senioři nad 65 let, kteří se na celkovém dluhu českých domácností podílejí jen 4,19 procenta.

Z hlediska dlužné částky je ze statistik dále možné vyčíst, že částku do výše 10 tisíc korun nejčastěji dluží mladí lidé do 24 let (nesplacené účty za telefon). Dluh mezi 10 až 20 tisíci je nejtypičtější pro lidi ve věku 25 až 34 let (financování bydlení). Následují lidé od 34 do 44 let, kteří nejčastěji dluží 20 až 20 tisíc korun. Vůbec největší dluhy nad 200 tisíc korun tedy připadají na občany mezi 55 až 64 lety.

A jaká je cesta ke zvládnutí svých dluhů? "Lidé by se neměli bát komunikovat se svým věřitelem a měli by se aktivně snažit domluvit se na způsobu úhrady svých dluhů. Vůbec nejhorším možným přístupem, který nejčastěji vede k exekucím, je strčit před svými dluhy takzvaně hlavu do písku," zakončil Kus.

Témata: exekuce | dluhy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky