Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podfuk na českých dětech! Nabízejí jim ve školkách "zázračný" džus za tisíce

Podfuk na českých dětech! Nabízejí jim ve školkách

Foto: Pixmac

Praha - Nenechte se napálit! Maminkám ve školkách firma tvrdí, že jejich dítě má špatnou imunitu a jako lék nabízí údajně zázračný džus za neuvěřitelných 2304 korun. Ukázalo se, že zdravější je i obyčejný čaj.

Firma Nu Skin obchází mateřské školky s údajně léčivým džusem, na kterém ale nic extra léčivého není. " G3 je nápoj na bázi koktejlu z ovocných šťáv, jako je šťáva z hroznů, hrušek, jablek a aceroly, u kterých bylo vědecky prokázáno, že jejich nutriční přínosy vzhledem k přítomnosti vitamínu C pomáhají chránit buňky před oxidativním stresem," uvádí společnost na svém webu.

Na předváděčkách, se kterými se firma vtírá do školek, prodejci maminky nejprve postraší přístrojem, který "vědecky" zjistí, že je jejich dítě neduživé a hrozí mu nemoci, a jako jedinou zaručenou léčbu jim vnucují "zázračný" džus, jehož 1,5 litrové balení prodávají za závratných 2304 korun.

Testem se ale zjistilo, že víc vitamínu C obsahuje i obyčejný zelený čaj nebo červené víno, v džusu jsou navíc nezdravá éčka. Na tento hnusný podvod upozornil Roman Vaněk v pořadu Peklo na talíři.

Případem se už zabývají inspektoři SZPI kvůli klamání zákazníka. Maminka dvouleté dcery Lenka Chabičovská popsala, jak taková nátlaková akce probíhá. Zástupkyně školky poslala rodičům nabídku, že se můžou zúčastnit "klinické studie". Paní Lenka se tedy dostavila s dcerou Lindou do školky, kde je čekala paní v bílém plášti se skenerem, kterým změřila holčičce imunitu. A sdělila jí, že je na tom Linda zle, ale že vše napraví jejich zázračný džus, díky obrovskému množství antioxidantů, které obsahuje.

A právě na obsah antioxidantů se zaměřil test, který provedla profesorka Jana Hajšlová z Ústavu analýzy potravin. A výsledek? Zdravější je v tomto ohledu i čaj. "Vitaminu C obsahuje g3 určitě velké množství, ale stejné množství můžeme najít také v čaji nebo ovocném džusu, když ho člověk vypije více než deci," vysvětlila profesorka. "A antioxidanty v tomto množství dostanete do těla i z běžného ovoce či zeleniny, jenom podstatně levněji," uzavírá Vaněk.

Témata:  potraviny děti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.