Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká vláda: Výpočet agentury Standard & Poor's je chybný

Americká vláda: Výpočet agentury Standard & Poor's je chybný

Foto: DataLife

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy napadla věrohodnost analýzy ratingové agentury Standard & Poor's, která Spojeným státům snížila o jeden stupeň úvěrový rating. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters.

Podle mluvčího ministerstva financí ratingová agentura Standard & Poor's svůj verdikt vynesla na základě špatných výpočtů. Zahrnula do nich totiž podle Obamovy administrativy o dva biliony vyšší americký dluh, než je ve skutečnosti.

"Rozsudek, který je ovlivněn dvoubilionovou chybou, mluví sám za sebe," uvedl mluvčí amerického ministerstva financí. Obamova administrativa tak reagovala na to, že ratingová agentura Standard & Poor's snížila Spojeným státům o stupeň špičkový dlouhodobý úvěrový rating AAA na AA+ a udělila mu výhled negativní, což znamená, že rating USA může čekat v následujících 12 až 18 měsících další "downgrade" (snížení ratingu). S&P na kritiku Obamovy administrativy reagovala tím, že po diskusi s ministerstvem financí své předpoklady o dluhu opravila. Její rozhodnutí snížit rating to ale prý neovlivnilo.

Kvůli snížení ratingu by mohli investoři požadovat od americké vlády vyšší úroky, aby se tím pojistili proti vyššímu riziku nesplácení úvěrů. Podle analytiků, které oslovil deník The New York Times, ale nemusí být dopad kroku Standard & Poor's nakonec tak tvrdý, protože zbylé dvě agentury rating USA nesnížily. Samotný rating je jedním z kritérií, kterým se investoři při hodnocení dluhopisů řídí.

Témata:  USA standard a poor's

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.