Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Toto vás naštve. Jak dlouho vydělávají na oběd Češi a jak dlouho to trvá jinde?

Toto vás naštve. Jak dlouho vydělávají na oběd Češi a jak dlouho to trvá jinde?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Big Mac index je zajímavá metoda, jak srovnat, kolik bereme v porovnání s jinými zeměmi. Japonci na oblíbený hamburger vydělávají pouhých devět minut. Jak jsme na tom my?

Oblíbený sendvič se dvěma plátky hovězího ve sladké housce od McDonaldu slouží nejen k jídlu, ale také jako orientační měřítko, kterým se porovnávají ceny, kurzy měn a síla ekonomiky.

S Big Mac indexem přišel časopis The Economist v roce 1986 a mimo jiné se pomocí něj počítá, jak dlouho musí lidé v jednotlivých zemích pracovat, aby si na tento hamburger vydělali.

Počítá se to podle ceny Big Macu v dané zemi a průměrného hodinového platu, který v ní lidé dostávají. U nás stojí Big Mac 70 korun. Pokud tedy svoji hodinovou mzdu vydělíte sedmdesáti, zjistíte, na kolik hamburgerů si vyděláte za hodinu. A když potom 60 minut vydělíte tímto číslem, vyjde vám, jak dlouho trvá, než si vyděláte na jeden.

Vyděláváte-li řekněme 90 korun na hodinu, potom 90: 70 = 1, 28, což znamená, že si za tu dobu vyděláte asi na jeden a čtvrt Big Macu, 60: 1,28=46, 8. To znamená že s hodinovým platem 90 korun na hodinu se k Big Macu dopracujete za 47 minut.

Japonec si vydělá na Big Mac za 7 minut, Američan za 10 minut a Angličan za 16. Rumun si pak na jídlo vydělá za 57 minut.

Témata:  platy / mzdy potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy