To je vtip?! Stát chce vyhodit miliony za tajné agenty v restauracích

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) kritizuje státem připravovaný projekt, podle kterého by měli do více než 4000 českých hotelů a restaurací chodit tajní agenti hodnotící jídlo a chování obsluhy. Projekt obsahující 9000 kontrol má přijít na 150 milionů korun.

660
reklama

Až 70 procent zamýšlených finančních prostředků přitom padne na marketing akce a výrobu televizního pořadu a zbytek na zaškolení cifršpionů, kteří budou tajně hodnotit stav služeb v tuzemských ubytovacích zařízeních a restauracích.

V době recese se podle AMSP jedná o neuvěřitelný krok ministerstva pro místní rozvoj a agentury CzechTourism. „Pokud to někdo skutečně myslí vážně, potom je to výsměch všem poctivým restauratérům, potýkajícím se s recesí. V době, kdy na trhu krachuje denně osm drobných živnostníků podnikajících v oboru pohostinství, se mi tento projekt jeví jako špatný vtip někoho, kdo se rozhodnul vyřešit české restaurace hvězdičkováním připomínající dobu RaJ," komentuje zamýšlenou akci předseda AMSP Karel Havlíček.¨

Dodává, že současná situace už tak není pro hoteliéry vůbec jednoduchá. Projevuje se to, že lidé šetří, do restaurací se chodí méně a v malých městech a v obcích tito podnikatelé skutečně živoří. „Souhlasíme s tím, že ne všude je odpovídající kvalita, ale jediný, kdo toto dokáže vyřešit, je trh, který slabé podnikatele vyřadí. Dovedeme si představit, že takovým hodnotitelem bude nějaký estrádní pořad soukromé televize, dovedeme si představit i to, že vyhodnocování bude v rukou odborné asociace žijící z příspěvků restauratérů a hoteliérů, ale to, že to bude řízeno a kontrolováno státem z evropských prostředků, považujeme za nepochopitelné", zakončil Havlíček.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky