Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek má další ďábelský plán. Čtěte, kde nás opět "zkrouhne"

Kalousek má další ďábelský plán. Čtěte, kde nás opět

Foto: Vlada.cz

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přišel na ďábelský plán, jak získat peníze na zalepení státního dluhu a ještě vydělat. Vydá státní dluhopisy, které si občané mohou koupit, ze získaných peněz se zalátají díry ve státním rozpočtu, a úroky, které občanům z jejich investice plynou, zdaní.

Nejnovější emisi státních dluhopisů si lidé mohou objednávat od 13. do 31. května. Pokud si lidé objednají cenné papíry za více než 20 miliard korun, ministerstvo další nepovolí. Emise pak proběhne v polovině června.

Úroky z nové emise budou nově podléhat 15procentní dani, dříve se díky výjimce při zaokrouhlení daň platit nemusela. Nové pravidlo stanoví, že se platí daň nikoliv z výnosu jednotlivých dluhopisů (které mají nominální cenu jedné koruny a dají se koupit v minimálním počtu tisíce kusů), ale z celkového počtu.

Nabídka dluhopisů je podobná jako v poslední (vánoční) emisi, výše výnosů se ale kvůli budoucímu zdanění zvýší. Kalousek nabídnul diskontované jedenapůlroční dluhopisy (tedy zaplatíte 975 korun a nazpět dostanete před zdaněním 1000 korun). Po zdanění si stát nechá tři koruny (zaokrouhluje se na koruny dolů), pokud si ale nakoupíte dluhopisy za 1950 korun, nedostanete po roce a půl 2000 korun, ale pouze 1993 korun.

Dalšími možnostmi jsou pak pětiletý reinvestiční (s průměrným výnosem 3,07 procenta ročně) a pětiletý kuponový s 2,82 procenta ročně, vždy před zdaněním. Tříletý prémiový dluhopis pak 2,46 procenta ročně, většina výnosu se ale připočte (ve formě prémie) až v posledním roce před splatností.

Zvláštní kategorii zabírá sedmiletý protiinflační dluhopis, k němuž se kromě výše inflace (jejíž hodnota se přičítá vždy po pololetí) dodá kvůli dani ještě 0,5procentní roční výnos.

Další emisi připravuje ministerstvo zase před Vánocemi. Podle Kalouska se osvědčily dárkové certifikáty a pamětní listy, které mohou lidé pořizovat blízkým k narozeninám a podobně. Dluhopisy bude nabízet v distribuci hlavně Česká pošta (na necelém tisíci poboček), dále pak ČSOB, Komerční banka a Česká spořitelna. Více informací, včetně kalkulačky, ve které si nesmíte ale odečíst srážkovou 15procentní daň z výnosu, mohou zájemci získat na webových stránkách www.sporicidluhopisycr.cz.

Témata:  Miroslav Kalousek dluhopisy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy