Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děsivá čísla: Počet lidí bez práce roste, zle se vede hlavně ženám

Statistika obecné míry nezaměstnanosti v České republice u věkové skupiny 15 až 64 let zakončila na konci dubna na úrovni 7,5 procenta. To představuje růst proti stejnému období loňského roku 23,5 tisíce osob, informoval v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

O něco hůře jsou na tom, co se týče hledání práce, ženy, kterých hledá práci více než 197,6 tisíce. Vzestup nezaměstnanosti se projevil v mužské (o 9,6 tisíce) i v ženské populaci (o 13,9 tisíce).

Míra ekonomické aktivity 15- až 64letých (podíl zaměstnaných a nezaměstnaných v této věkové skupině), očištěná od sezonních vlivů, roste. Meziročně vzrostl počet zaměstnaných osob o 49,1 tisíce na 4,8 milionu osob, přičemž se na zvýšení podílely osoby v pozici zaměstnanců.

Meziroční nárůst celkového počtu nezaměstnaných osob se odrazil i v nárůstu počtu osob dlouhodobě nezaměstnaných. Počet osob nezaměstnaných jeden rok a déle se meziročně zvýšil o 11,2 tisíce osob a dosáhl tak hranice 170 tisíc osob. Podíl dlouhodobě nezaměstnaných z celkového počtu nezaměstnaných osob tvoří téměř poloviny (43,3 procenta).

Témata:  nezaměstnanost

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 12:04

Zkontrolujte si řidičák! Letos vyprší platnost ještě více než 360 tisícům z nich

Od začátku letošního roku už sice není povinné mít na cestách po České republice řidičský průkaz vždy u sebe, je ale nutné, aby byl platný. Do konce roku zbývá vyměnit ještě přes 360 tisíc dokladů s končící platností, nejvíce ve Středočeském kraji (50 850), nejméně v kraji Karlovarském (9 506). O nový řidičák můžete požádat buď přímo na úřadě, nebo přes Portál dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.